Сюрреалізм Олександра Шимбаровського

У наш час, здавалося б, важко вигадати щось принципово нове, зокрема, в художній, образотворчій сфері. Проте фотографу Олександру Шимбаровському вдається вражати світову арт-спільноту своїми унікальними творіннями.

Німеччина, БАДЕН-БАДЕН, CAB 2017

Роботи українського автора були неодноразово представлені у виставках, пленерах, арт фестивалях та інших культурних заходах по всьому світу у Голландії, Франції, Німеччині, Швеції та США. Фотограф брав участь у багатьох благодійних аукціонах, а його твори зберігаються у приватних колекціях в Україні, Німеччині, Швейцарії, США.

Творчій метод Шимбаровського базується на специфічних технічних прийомах фіксування і відтворення образів у фотографії. Для його вдосконалення він тимчасово залишив викладацьку діяльність і сам став студентом закінчив два курси програмування, придбав багато спецільного обладнання. Метою було знімати реальні об’єкти з наслідуванням стилістики робот художників-кубістів та сюрреалістів. Автор зазначає, що на подібні творчі пошуки його надихнули доробки великих майстрів: Ієроніма Босха, Сальвадора Далі, Мауріца Ешера та Рене Магрітта.

Франція, НІЦЦА 2013

Сюрреалістичні фотографії міст, предметів, людей викликають неабиякий інтерес. При цьому об’єкт знімається одночасно з декількох сторін, і вони пластично перетікають одна в одну. Також фіксуються і різні моменти зйомки, які накладаються в один кадр, відображаючи у фотографії нелінійність часу. Це дозволяє наочно показати багатомірність будь-якого образу і в просторі, і в часі.

Так, за допомогою неевклідової геометрії фотограф перетворює визначні туристичні пам’ятки на сюрреалістичні картини.

Проте, як зазначає митець, цитуючи слова Василя Кандинського, головне питання мистецтва що”, а не “як”.

Враження, що справляють оригінальні роботи Шимбаровського, схожі на фантасмагоричні сни, художнє викривлення образів переносить глядача до дивовижних інших вимірів. 

Нідерланди, ГААГА 2011

Одвічне питання арт-критики «що цим хотів сказати автор?». Все просто: нове зображення знайомих речей руйнує стереотипи. Ці роботи дають нову якість відчуттів, а отже й нові обрії в пізнанні та осмисленні світу. Змінюючи сприйняття – розширюєш свідомість.

Як креативній людині, Шимбаровському цікавіше не надавати глядачу конкретну установку, не вкладати в його голову певне тлумачення, а навпаки збентежити, вибити зі звичної колії, спонукати до пошуку, ставити питання, надихати на безкінечне пізнання світу. Як зазначає сам автор, він прагне показати глядачеві, що реальний світ набагато дивовижніший, аніж ми звикли його бачити.

 

Нагадаємо, український фотограф посів третє місце на Sony World Photography Awards – 2020.

Схожі публікації

Залишити коментар