За позовом України суд ООН визнав, що РФ порушила Конвенцію про фінансування тероризму

від Стожари

Міжнародний суд — це головний судовий орган Організації Об’єднаних Націй, до юрисдикції якого входять усі питання, що передаються йому державами, і всі питання, передбачені Статутом ООН і чинними договорами і конвенціями. У Міжнародному суді ООН проти ворожої і варварської росії ведеться кілька справ, зокрема щодо геноциду, фінансування тероризму та дискримінації.

Міжнародний суд ООН 31.01.2024 виніс рішення в справі України проти Росії. А саме, суд визнав, що Росія порушила деякі частини Конвенції ООН про запобігання фінансуванню тероризму, бо не розслідувала фінансову підтримку сепаратистів на сході України в 2014-му. Про його зміст повідомляє Радіо Свобода.

Попри це, Міжнародний суд ООН не призначив компенсацію, як того вимагав Київ. Суд також відмовився винести конкретне рішення щодо ймовірної відповідальності Росії за збиття літака малайзійських авіаліній рейсу MH17 з непідконтрольних Україні територій 17 липня 2014 року, про що просила Україна.

Це рішення в справі 2017 року, в якій Україна звинувачує Росію у фінансуванні бойовиків у 2014 році та дискримінації багатоетнічної громади Криму після окупації цього українського регіону. Київ звинувачує Москву в порушенні конвенцій проти дискримінації та фінансуванні тероризму. Україна прагне, щоб суд зобов’язав РФ виплатити репарації за напади та злочини на сході країни, включно зі збиттям рейсу МН17 авіакомпанії Malaysia Airlines.

Цього тижня це перше із двох рішень Міжнародного суду ООН, пов’язаних із десятирічним конфліктом між Росією та Україною. 2 лютого цей же суд ухвалить рішення щодо прийнятності скарги України проти Росії про «спотворення поняття геноциду».

Схожі публікації

Залишити коментар