Як українцям за кордоном оформити свідоцтво про народження та закордонний паспорт дитині

від Стожари

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (далі – УВКБ ООН) у світі фіксується понад 6 млн українських громадян, які зверталися до різних європейських країн щодо надання статусу тимчасового захисту.

Місце народження дитини не впливає на можливість набуття ним українського громадянства. Перше, про що слід сказати — місце народження малюка не впливає на можливість набуття ним громадянства України. Тобто, не важливо народився він в Україні, чи за кордоном. Крім того, дитина, батьки або один із батьків якої на момент її народження були громадянами України, також є громадянином України, повідомляє ресурс Паспортний сервіс ДП «Документ» https://is.gd/S2MQtM .

Варто зазначити, що у переважній більшості випадків її народження зареєструється в державних установах країни перебування батьків та дитини за кордоном України. Цей перший документ маленької людини, виданий компетентними органами іноземної держави, за умови належного засвідчення (апостиль/консульська легалізація або на підставі діючого договору про правову допомогу) є дійсним на території України. Якщо дитина зареєстрована в компетентних органах держави перебування, повторна реєстрація в дипломатичних установах України не провадиться.

Зокрема, на офіційних сайтах посольств та консульських чи дипломатичних установ вказано перелік документів, що необхідно надати для одержання свідоцтва про народження. Наприклад, Посольство Республіки Польща на своєму офіційному сайті надає перелік документів, за пред’явлення яких консул провадить реєстрацію народження, а саме:

«1. Документ медичного закладу про народження дитини (перекладеного та легалізованого у встановленому порядку). У виняткових випадках, при народженні дитини поза медичним закладом: a) довідка лікаря, який подав допомогу при пологах; b) у разі народження дитини вдома без медичної допомоги факт і час народження повинні бути підтверджені підписом двох свідків, присутніх при пологах, із зазначенням їхніх прізвищ, імен та по батькові, місця проживання і документів, що посвідчують їх особи, у графі «документи, що підтверджують факт народження дитини», а також медичним документом про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (приватного лікаря).

2. Паспортні документи, що посвідчують особи батьків (одного з батьків). Якщо документ, який посвідчує особу одного з батьків, з поважних причин не може бути пред’явлений, то відомості про другого з батьків у даному випадку зазначаються на підставі свідоцтва про шлюб.

3. Документ, який є підставою внесення відомостей про батька (свідоцтво про шлюб, заява матері, заява батька про визнання батьківства, спільна заява матері та батька дитини, якщо батьки не перебувають у шлюбі, спільна заява матері та її чоловіка про невизнання чоловіка батьком дитини, спільна заява батька дитини та чоловіка, який перебуває у шлюбі з її матір’ю)».

Та не слід забувати, що у разі отримання свідоцтва про народження іноземного зразка, виникає ряд нюансів стосовно реалізації її інтересів у правовідносинах із Україною.

Якщо відомості про народження дитини будуть відсутні у державному реєстрі актів реєстрації цивільного стану, для держави Україна з юридичної точки зору дитина просто не буде існувати. Також, отримання соціальних виплат у зв’язку із народженням дитини ускладниться, оскільки законодавство України наразі не пристосовано до таких випадків. З подібним апостильованим свідоцтвом батькам, при поверненні додому, доведеться до будь-яких органів щоразу носити переклад. В такому випадку рекомендуємо при поверненні в Україну отримати свідоцтво про народження дитини українського зразка.

Важливо, що отримання свідоцтва про народження дитини, видане компетентними органами іноземної держави надає право зробити дитині паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

Де можна оформити закордонний паспорт народженій за кордоном дитині. Оформлення закордонних паспортів громадянам України, зокрема й новонародженим дитям, проводиться у двох місцях:

  • у консульствах України за кордоном;
  • у закордонних філіях ДП «Документ».

У разі, коли дитина народилася за кордоном, а обоє батьків є українцями (і це зазначено у свідоцтві про народження) для оформлення закордонного паспорта дитині потрібно зробити переклад свідоцтва на українську мову та завірити його у закордонній дипломатичній установі або в українського нотаріуса. Якщо переклад здійснював присяжний перекладач, — завіряти додатково непотрібно. Також, на свідоцтві про народження має бути апостиль/консульська легалізація документа, який проставляється у тій країні, де свідоцтво було видане.

ДП «Документ» запрошує до підрозділів, що знаходяться за кордоном, для оформлення закордонного паспорта немовлятам, які народились за межами України.

Схожі публікації

Залишити коментар