Для українських оборонців розроблено посібник «Дороговказ пораненого» з метою мінімізації втрат

від Стожари

Збереження боєздатності Сил оборони України – це пріоритетне завдання, адже саме українські військові стоять на захисті суверенітету та територіальної цілісності держави. Чим менше втрат зазнають оборонці, тим вища їхня бойова ефективність, що, в свою чергу, веде до успішного виконання поставлених завдань.

Для мінімізації втрат особового складу Сил оборони необхідний комплексний підхід, який включає застосування сучасних систем озброєння та військової техніки, що дозволяє знизити ризики для життя українських воїнів, ін. Важливо також використовувати передові технології для розвідки, спостереження, зв’язку та управління військами. Окрім того, якісна підготовка українських воїнів з урахуванням досвіду сучасних війн та специфіки ведення бойових дій з російським агресором дозволить їм більш ефективно виконувати завдання з мінімальними втратами.

В межах реалізації Національної програми «Врятуй кінцівку» було розроблено посібник «Дороговказ пораненого». Про це повідомили в Міжнародному благодійному фонді «Здоровʼя українського народу», що є ініціатором проекту.

Зазначається, що посібник «Дороговказ пораненого» – це структурована, покрокова інструкція, що містить порядок дій військових у разі отримання поранень, направлених на зменшення ускладнень від травм, рятування кінцівок та зменшення вірогідності ампутації, і головне – збереження життя. Крім того, документ містить і юридичні поради, що допоможуть уникнути фінансових втрат. В Дороговказі вказані всі головні аспекти, які необхідно врахувати військовому на етапі евакуації, стабілізації, госпіталізації та лікування, та які допоможуть зберегти дорогоцінний час та здоровʼя.

Залежно від етапу, на якому знаходиться поранений, він знайде необхідну інформацію:

  • Як діяти;
  • Куди звертатися;
  • На що звертати увагу;
  • На що не зважати;
  • До чого можуть призвести та чи інша дія або бездіяльність;
  • Рекомендації щодо різноманітних штатних та нештатних ситуацій;
  • Питання, які часто задають поранені та їх родичі.

Посібник вже опублікований на сайті МБФ “Здоровʼя Українського народу”, з яким можна ознайомитися за посиланням.

Робота над Дороговказом тривала 2 роки з перших днів повномасштабного вторгнення в межах реалізації програми «Врятуй кінцівку», покликану зменшити інвалідизацію військових та слоганом якої є «Не ампутуй – врятуй».

Схожі публікації

Залишити коментар