ЮНЕСКО закликають розширити присутність в Україні /// UNESCO is urged to expand its presence in Ukraine

від Стожари

Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури, скорочено ЮНЕСКО (англ. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) – міжнародна організація, спеціалізована установа Організації Об’єднаних Націй, яка при співпраці своїх членів-держав у галузі освіти, науки, культури сприяє ліквідації неписьменності, підготовці національних кадрів, розвитку національної культури, охороні пам’яток культури тощо.

Під час 42-ї сесії генеральної конференції ЮНЕСКО виступила дружина президента України Олена Зеленська. «Насправді сьогодні ЮНЕСКО – одна з небагатьох у світі організацій, яка дійсно дієво стоїть на кордоні між цивілізацією та хаосом, між пам’яттю та культурою і сучасним варварством, яке, на жаль, має багато облич. Але яке легко впізнати за бажанням руйнувати. Ми просимо розширення присутності ЮНЕСКО в Україні», – звернулась до організації Олена Зеленська, інформує LB.ua.

О. Зеленська зазначила, що знадобляться десятки років для того, аби поновити зруйноване Росією. Наразі важливо зафіксувати все те, що відбувалося та відбувається. «Так, нам потрібні авторитетні свідки. Свідки із гарантіями недоторканності, тому що навіть зараз свідчити про терор може бути небезпечно», – наголосила перша леді. Вона додала, що Росія здійснила атаку не тільки на Україну, а й на все цінне, на все, що називається цивілізацією.

Олена Зеленська нагадала, що в Україні росіянами пошкоджено 3428 закладів освіти, 365 зруйновано повністю, а третина українських дітей навчається лише онлайн. Також постраждали 343 спортивні обʼєкти, 95 зруйновано повністю. За півтора року загинуло близько 360 відомих українських спортсменів і тренерів.

Олена Зеленська розповіла присутнім про загиблих діячів культури – директорку Куп’янського краєзнавчого музею Ірину Осадчу, яку російська ракета вбила на робочому місці, 85-річну художницю Любов Панченко, яка померла після місяця голоду в окупованій Бучі, та вбитого окупантами в Ізюмі дитячого письменника Володимира Вакуленка.

Схожі публікації

Залишити коментар