Українці з Південної Африки просять допомогти їм повернутися додому

від Стожари

Українці, які опинилися в Південно-Африканській Республіці на період карантину, попросили допомогти їм повернутися на батьківщину. Вони написали листа міністру закордонних справ, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«У більшості візи давно прострочені. Посольство України в ПАР надає нам якомога більше інформації, але від них нічого не залежить», — наголошується в листі.

У тексті листа розповіли, що серед українців, які залишилися у ПАР, є жінка з хронічним захворюванням, вагітна дівчина, жінка з однорічною дитиною і люди, від заробітку яких залежить життя їхніх сімей в Україні.

«Ми готові пройти самоізоляцію за програмою «Дій вдома». Але спочатку нам потрібно бути вдома. У сусідніх африканських країнах теж є наші співвітчизники», — додають в листі.

За повідомленням посольства, з початку дії обмежувальних заходів з ПАР за сприяння дипустанови вдалося повернути в Україну більше 100 осіб.

Нагадаємо, для евакуації українців з Португалії на 16 травня запланований комерційний спецрейс авіакомпанії SkyUp Airlines за маршрутом Лісабон – Київ.

За оцінками Посольства України близько 1000 українців живуть тепер у Південно-Африканській Республіці. У цій далекій країні активно діє українська громада, але водночас тут немає жодної української церкви чи школи, а поселенці розкидані на великих просторах.

У ПАР немає історичної української діаспори. Сюди українці організовано не імігрували на початку століття або після Першої та Другої світових воєн. Тому тут немає жодної української церкви, школи чи культурного центру, які традиційно є центрами гуртування українців за кордоном. Тому гуртуються здебільшого навколо посольства і консульства.



Схожі публікації

Залишити коментар