Представники українських громад із 55 країн зібралися в Румунії на Саміті Світового Конґресу Українців

від Стожари

У залах Парламенту Румунії у Бухаресті пройшов Саміт Світового Конґресу Українців, який зібрав понад 200 очільників та представників українських громад із 55 країн та 5 континентів світу. Перед початком заходу присутні вшанували хвилиною мовчання полеглих українських захисників.

До відкриття долучилися представники українського та румунського урядів, міжнародні експерти, почесні гості, партнери, прихильники та друзі СКУ. Зокрема, з вітальним словом виступили Павло Ґрод, Президент СКУ, Микола-Мирослав Петрецький, Віцепрезидент СКУ в регіоні Східної Європи, Віктор Опаскі, Державний радник – Канцелярія Прем’єр-міністра, Лумініца Одобеску, Міністерка закордонних справ Румунії, генерал-майор Габрієл Ангел, радник міністра національної оборони Румунії, Ігор Прокопчук, Посол України в Румунії, Гевін Бучан, Посол Канади в Румунії, Мар’яна Беца, пані посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України з питань світового українства.

Впродовж трьох днів учасники зустрічі обговорювали ключові напрямки в діяльності СКУ (а це перемога, відбудова України, і сильний український світ) та шукали відповіді на історичні виклики, які стоять перед Україною та світовим українством.

Маємо домовитися про стратегічні відповіді на історичні виклики, які стоять перед Україною та світовим українством”, – зазначив Мирослав-Микола Петрецький, відкриваючи захід у парламенті.

Нині існує багато викликів і ми мусимо думати, як організувати життя – обʼєднати новий український світ довкола України. Наше головне завдання – аби українці, які вимушено виїхали, змогли потрапити в українське середовище й український світ закордоном”, – сказав Президент СКУ Павло Ґрод.

Важливою складовою підтримки України у війні і її майбутньої перемоги є зброя, надана нашими партнерами. Тому адвокація в цьому напрямку є ключовим пріоритетом», – зазначила на дискусійній панелі, присвяченій військовій допомозі Україні, С. Хома.

Лунають голоси, які кажуть, що треба припинити війну і сісти за стіл перемовин, але вони не враховують, що ці втрати від війни величезні. Україна не може погодитися на той мир, за якого жертви українського народу будуть даремними – мир, який пропонує Росія”, – наголосила міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску.

Також у рамках Саміту пройшли панельні дискусії з питань інтеграції українських переселенців у громади, сприяння політиці їхнього повернення в Україну, напрацювання механізмів протидії “рускому міру”, пошуків шляхів розбудови молодіжного руху в діаспорі, зміцнення єдності та співпраці серед глобальної мережі українських громад.

Проведення заходу стало можливим завдяки сприяння Спілки українців Румунії.

Світовий Конґрес Українців звернувся до керівників країн, церков, міжнародних гуманітарних та правозахисних організацій і до всіх людей доброї волі з закликом докласти всіх можливих зусиль для найшвидшого звільнення захисників Маріуполя, що вже 2 роки перебувають у російських в’язницях, та всіх полонених українців, військових та цивільних.

Для СКУ, як і для всієї української діаспори, питання звільнення українських військовополонених в росії є одним з найважливіших.

Зібравшись так чисельно в столиці Румунії на Саміт проводу Світого Конґресу Українців, ми не могли не підняти питання звільнення наших героїв, захисників Маріуполя та інших полонених воїнів ЗСУ. На другу річницю трагедії окупації Маріуполя в багатьох країнах пройдуть акції за звільнення військовополонених. Ми закликаємо наші уряди посилити зусилля і вирішити цю страшну гуманітарну проблему,” – зазначив Президент СКУ, Павло Ґрод.

Схожі публікації

Залишити коментар