Подробиці зустрічі української діаспори з Премʼєр-міністром України Денисом Шмигалем в Чикаго

від Стожари

16 квітня, під час візиту Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля до Сполучених штатів Америки у приміщенні Українського культурного осередку відбулася його зустріч з представниками української громади Чикаго та околиць.

Подробицями поділилась Оксана Момчилова на сторінках видання «Українське Слово».

Зістріч української громади з Денисом Шмигалем організували Посольство України в США (посол Оксана Маркарова), Генеральне консульство України в Чикаго (генконсул Сергій Коледов) та Український конгресовий комітетом Америки, відділ Іллінойс (УККА). Модератором зустрічі була Марія Дмитрів, очільниця УККА, відділ Іллінойс.

Відповідаючи на питання про міграцію під час війни, Денис Шмагаль запенив, що Уряд працює зокрема за такими напрямами: вдосконалення політики та законодавства у сфері економічної адаптації та відновлення мікро-­ і малого бізнесів, переміщених або порушених війною. Особливий акцент — на підприємства, якими керують переселенці та ветерани; взаємодія у питаннях створення сприятливих умов та поширення актуальної інформації для повернення українців, що нині перебувають за кордоном, інтеграція їх та ВПО на ринок праці; координація з українською діаспорою щодо підтримки інвестицій і торгівлі; ефективне управління трудовою міграцією для задоволення попиту на ринку праці й захисту працівників-­мігрантів під час працевлаштування; підтримка економічної реінтеграції ветеранів (зокрема освіта, професійне навчання, підбір навичок тощо), механізми підтримки ветеранського бізнесу (працевлаштування, підтримка грантами, допомога в різних формах), взаємодія із приватним і державним секторами щодо реінтеграції ветеранів, психосоціальна підтримка ветеранів (тренінги, розвиток потенціалу, підвищення обізнаності тощо).

Зачепив Денис Шмагаль й демографічну проблему України, подолати яку можна тільки збільшенням народжуваності хоча б до трьох дітей у кожній родині, що в умовах війни нереально.

Як зазначив Прем’єр, за два роки повномасштабної війни Україна з допомогою партнерів визволила понад 50% окупованої російською армією території, виграла битву за Чорне море та забезпечила роботу зернового коридору, домоглася зростання ВВП на 5%, захистила енергетику, зберегла роботу державних і соціальних інституцій, стабільність фінансового сектору, досягла політичного рішення про початок переговорів щодо вступу в Євросоюз, створює нову архітектуру безпекових гарантій на основі Вільнюської декларації G7, у межах якої вже підписано двосторонні угоди з Великою Британією, Німеччиною, Францією й триває підготовка інших. Денис Шмигаль зазначив, що українська формула миру залишається єдиним комплексним планом відновлення територіальної цілісності України та гарантування безпеки для міжнародної спільноти.

За його словами, цього року потрібно зробити якнайбільше для завершення цієї війни згідно з фундаментальними основами міжнародного права та нормами Статуту ООН. Тож на цей рік є конкретні завдання.

Свої враження від зустрічі Денис Шмигаль на сторінці Фейсбук описав так: “Українці в Сполучених Штатах вважаються однією з найбільш потужних та патріотичних громад у світі. Вони продовжують робити величезний внесок для досягнення перемоги над ворогом. Щиро дякую всім за неймовірно активну адвокаційну роботу з Конгресом та Адміністрацією США, за багаточисленні акції на підтримку України, за донати та титанічну волонтерську допомогу, за сприяння у лікуванні наших військових. Дякую за те, що зберігаєте Україну в серці. Продовжуємо працювати для перемоги над ворогом“.

Схожі публікації

Залишити коментар