Українці за кордоном: формування і сприйняття українства в Польщі / Ukrainians abroad: the formation and perception of Ukrainians in Poland

від Стожари

Формування і правдиве сприйняття України та українців за кордоном є важливою частиною інформаційної війни. Зазначене дає можливість протистояти російській пропаганді та дезінформації, дозволяє доносити до світової спільноти правду про війну в Україні. Також це знижує ризик втоми та зневіри у світової спільноти щодо українського питання.

Важливо зазначити, що сприйняття українців за кордоном не є однорідним. Існують різні думки та стереотипи, які формуються під впливом різних факторів, таких як політична ситуація, рівень обізнаності про Україну, особистий досвід людей. Тому важливо постійно працювати над покращенням сприйняття українців за кордоном, використовуючи різні канали комунікації та інформаційні кампанії.

Найбільше симпатії в жителів Польщі викликають американці та італійці, натомість найбільше вони не люблять росіян, білорусів і ромів. Про це свідчить останнє опитування польського Центру дослідження громадської думки (CBOS), повідомляє «Європейська правда» з посиланням на РАР.

В опитуванні, яке відбулось 11-21.01.2024, CBOS запитував респондентів про їхнє ставлення до різних націй; респонденти могли висловити симпатію, байдужість або огиду. Найбільше заяв про позитивне ставлення поляків отримали американці, які користуються симпатією 65% респондентів. На другому місці опинилися італійці (63%), далі – чехи (61%) та словаки (60%), англійці (55%) і литовці (51%). Решта націй, які були включені в опитування, користуються симпатією менше 50% опитаних жителів Польщі.

Що стосується українців, то до них симпатію задекларували 40% респондентів, байдужість – 26%, неприязнь – 30%. Решта 4% не змогли визначити чіткого ставлення. Приблизно таке ж ставлення поляки висловили до німців (40% симпатії, 31% неприязні, 24% байдужості).

Найменше симпатії в респондентів викликали білоруси (24%), роми (22%) та росіяни (8%), причому рівень неприязні до останніх став найбільшим з-поміж інших націй – 76%.

В той же час, оприлюднені у грудні 2023 результати опитування Фонду «Демократичні інціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова свідчать, що до Польщі позитивно ставляться 66% опитаних українців, негативно – 8%, ще 22% говорять про нейтральне ставлення. Польща виявилась лідером симпатій громадян України з-поміж сусідніх держав за винятком Росії, а найбільш негативно українці відгукувались про Білорусь.

При цьому 51% респондентів сказали, що населення Польщі позитивно ставиться до України і лише 13% – що негативно. Натомість найгірше ставлення з-поміж сусідніх держав в українців – до Білорусі: так вважають 78% респондентів, із них 58% назвали його «однозначно негативним». 12% ставляться до Білорусі нейтрально, а позитивно – лише 5%.

Схожі публікації

Залишити коментар