Переговори про членство України в ЄС розпочнуться вже у грудні – президентка Європарламенту Р. Мецола

від Стожари

Президентка Європарламенту Роберта Мецола сказала, що очікує, що країни-члени ЄС розпочнуть офіційні переговори з Україною вже в грудні. Про це вона заявила, розмовляючи ексклюзивно з Guardian.

Про це повідомляє УНН.

Якщо вони рухаються швидко, ми повинні відповідати цій швидкості”, — закликала вона. Європейський Союз повинен розпочати серйозну хвилю змін, щоб підготуватися до приходу України як країни-члена, заявив лідерка його парламенту. Зокрема, йдеться про касування торговельних мит і надання Києву доступу до внутрішніх ринків до повного членства.

Мецола відображає свіжу думку деяких лідерів ЄС про те, що блоку необхідно прискорити членство України та балканських держав, які також подали заявку, щоб зменшити ризик російського втручання на їхні території. Вона попередила, що “штовхання банки вниз по дорозі” щодо розширення тільки підживить націоналізм і ультраправих: “Це посилює крайнощі в політичному спектрі, євроскептицизм. Кампанії в країнах-кандидатах ведуться, програються чи виграються на основі мрії та надії ЄС”.

Р. Мецола хоче, щоб офіційні переговори почалися до Різдва. Рішення залишається за міністрами ЄС, які офіційно зустрінуться в грудні 2023 після публічного звіту в жовтні про прогрес України в реформуванні судової системи, стримуванні корупції та відкритті ринків.

Я очікую конкретного результату, оскільки найгіршим сигналом може бути те, що ми поставили цим людям цілі та терміни, яких ми самі не можемо виконати”, — сказав Мецола.

Принагідно зазначимо, що Роберта Мецола була першим політичним лідером, який відвідав Україну після вторгнення росії, зустрівшись із президентом Зеленським у Києві 1 квітня 2022 року, коли в столиці ще діяла комендантська година й вона була оточена танками. Нехтуючи обережністю та відвертим антагонізмом з боку деяких країн-членів, депутатка однозначно підтримала спробу України приєднатися до ЄС.

Схожі публікації

Залишити коментар