Українка за походженням може стати новим генсеком НАТО

від Стожари

Українка за походженням Христя Фріланд розглядається серед кандидатів на посаду генерального секретаря НАТО.

Про це із посиланням на власні джерела повідомляє CBC News.

“Щонайменше чотири різні джерела – в Оттаві, Вашингтоні та Брюсселі, де знаходиться штаб-квартира НАТО, – сказали, що Фріланд вже кілька місяців обговорюють у міжнародних оборонних та безпекових колах як можливу наступницю чинного генсека НАТО Єнса Столтенберга”, – йдеться у матеріалі.

“Є кілька дуже кваліфікованих жінок, які були б дуже хорошими кандидатами… Здається, є певний імпульс для того, щоб жінка стала наступним (генсеком)”, – сказав високопосадовець НАТО на умовах анонімності. 

Сама Фріланд у середу ухилилася від прямого запитання про свою кандидатуру, згадавши, що “вже має дві роботи” – посади віцепрем’єрки Канади та міністерки фінансів.

Фріланд глибоко заглиблена в політику та історію Східної Європи. Вона може вільно говорити англійською, українською, російською, польською, французькою, іспанською та італійською мовами. Ймовірно, вона вважатиметься головною фавориткою в той час, коли Альянс намагається втриматися разом на тлі великої війни у Європі. Її знання Росії та внутрішньої роботи Кремля також був би великим плюсом.

Серед інших можливих кандидаток згадуються колишня президентка Хорватії Колінда Грабар-Китарович, експрезидентка Литви Даля Грибаускайте і колишня президентка Естонії Керсті Кальюлайд.

Термін повноважень Столтенберга мав закінчитися цього місяця, але лідери НАТО, схвильовані після російського вторгнення в Україну, продовжили цей термін до 2023 року.

Христя Фріланд – найвідоміша канадка українського походження, яка пройшла шлях від маленької канадської українки до відомої журналістки та міністерки закордонних справ, фінансів та віце-прем’єрки Канади. Вона ще й перша українка в Канаді на цих посадах.

Христина Олександра Фріланд народилася у 1968 році в Піс-Рівер у провінції Альберта, де існує одна з найбільших українських громад в Канаді. Її батьки – Дональд Фріланд та Галина Хом’як – адвокати. Мати Христі – українка, народжена після Другої світової війни в Німеччині у таборі для біженців. Цікаво, що вона також колись брала участь у виборах до канадського парламенту. Мама й прищепила Христі любові до України. Христя майже без акценту говорить українською, а підтримка України є одним з пріоритетів її діяльності на найвищих посадах у Канаді.

Христина Олександра Фріланд у дитинстві

З молодих років Христя Фріланд була активним членом української громади в Канаді. Вона завжди захищала такі фундаментальні цінності, як територіальна цілісність суверенних держав, включаючи Україну. Вона вільно володіє українською мовою та постійно заявляє про підтримку України. В своїх виступах з найвищих трибун світу вона звертається до українців українською мовою зі словами підтримки.

Виступ на мітингу на підтримку України. 2 березня 2022 року

Прикметно, що Христя Фріланд як дослідниця росії, на відміну від багатьох на Заході, послідовно спростовувала міф про геніальність путіна як стратега. На її переконання, його дії щодо України у 2013-2014 роках, навпаки, продемонстрували його невміння і нерозуміння інших, неможливість досягнути бажаного.

“Українці дали відсіч терористам”, – підсумувала результати російської агресії проти України в 2014 році Христя Фріланд. Як засвідчили тогочасні й подальші події, «терористи» – найбільш точне визначення посіпак російського диктатора.

В умовах повномасштабної російсько-української війни Христя Фріланд постійно наголошує, що «підтримувати сьогодні Україну – обов’язок кожного демократичного політика в світі».

На початку травня 2022 року Христя Фріланд разом з прем’єр-міністром Джастіном Трюдо та міністеркою закордонних справ Канади Мелані Жолі відвідали Україну, побували в зруйнованому рашистами Ірпені та запевнили, що Канада і надалі залишатиметься надійним другом та помічником України.

Сьогодні Христю Фріланд називають найбільш імовірним новим генсеком НАТО. Чи так це, покаже час. Але ми впевнені, що на будь-якій посаді Христя Фріланд і надалі пишатиметься своїм українським походженням, говоритиме українською та відстоюватиме інтереси України.

Христя Фріланд з дітьми на Українському фестивалі у Торонто

«Я всім у Канаді кажу: весь світ має вчитися в України як бути демократичними громадянами й будувати країну, – наголошує Христя Фріланд. – Таке відчуття, що кожен в Україні відчуває свою громадянську відповідальність. Кожен думає: як я можу допомогти, що я можу зробити? На таких «як» і будується демократичне суспільство».

Схожі публікації

Залишити коментар