Люди не вийшли: провалилася чергова спроба спецслужб рф розхитати ситуацію на Закарпатті

від Стожари

Спроба російських спецслужб розхитати ситуацію на Закарпатті провалилася. У результаті на їхню акцію вийшли лише 15 людей.

В Угорщині проводиться масштабна дезінформаційна кампанія проти України, до якої залучені угорські ЗМІ, низка політиків та громадські організації.

Останній місяць головною темою цієї кампанії було Закарпаття. Низка ЗМІ активно поширювали провокативні матеріали з яскравими заголовками про Україну та збройні сили, про несправедливу мобілізацію угорців Закарпатської області.

Меседжі, поширені угорськими медіа та політиками широко тиражуються й у ЗМІ Росії та спрямовані на розпалювання міжетнічної ворожнечі між українцями та угорцями на Закарпатті. Для Угорщини розкручування теми «утисків» українцями – це загравання з електоратом Орбана: адептами «Великої Угорщини» та Тріанонського реваншизму. Для Москви – стандартна медіакампанія, спрямована на дестабілізацію Європи та підрив її зусиль з підтримки України.

Кульмінацією антиукраїнської медійної кампанії мала стати акція протесту 28 січня під стінами українського посольства в Будапешті з вимогою до влади України зупинити мобілізацію угорців із Закарпатської області. Як повідомляли її організатори громадська організація «Угорська спільнота за мир», Ця акція направлена проти використання «київським режимом» угорців Закарпаття як «гарматного м’яса» у війні. В своєму анонсі організатори стверджували, що Київ, «тисячами відправляє угорців на вірну смерть» і ними «хочуть захистити антиугорську українську неонацистську владу». Дії, що приписуються українській владі, називають «розправою над Закарпаттям і цілим угорським народом».

Та як повідомляє видання Infodnes, заздалегідь спланована провокація російських спецслужб біля посольства України в Будапешті не вдалася. І все тому, що попри значні намагання спецслужбівстів, акція була невеликою та соціально незначущою. І взагалі, на заздалегіть анонсованому заході зібралися лише 15 осіб, притому старших за 60 років.

Видання вказує, що у заході взяли участь ті ж люди, які відкрито співпрацюють із посольством РФ в Угорщині та керівники яких неодноразово брали участь у провладних форумах в Ірані.

“Сам захід був настільки невеликим, що журналістів чи блогерів, які висвітлювали його, було набагато більше, ніж учасників. І ось 28 січня 2023 року на протилежному від посольства України боці вулиці відбувся захід під гаслом “Протест проти насильницької мобілізації закарпатських угорців”, – йдеться в повідомленні.

За словами журналістів, ця “акція протесту” є частиною запланованої російськими спецслужбами кампанії щодо дестабілізації ситуації у регіоні.

“І Угорщина, й Російська Федерація переслідують свої цілі в цій дезінформаційній кампанії. Офіційний Будапешт намагається отримати нові можливості для подальшого втручання в життя Закарпаття. Москва хоче спровокувати чергове протистояння між угорцями та українцями. Акцію біля посольства України в Угорщині проводять ті самі люди, які відкрито співпрацюють із посольством Росії в Угорщині, а їхні лідери також братимуть участь у провладних форумах в Ірані”, – пише ЗМІ.

Нагадаємо, українські етнічні угорці обурились на проросійську заяву глави МЗС Угорщини Петера Сійярто щодо мобілізації на Закарпатті.

Схожі публікації

Залишити коментар