В Державній службі України з етнополітики та свободи совісті відбулася зустріч з дипломатами іноземних держав

від Стожари

Наприкінці липня у Митрополичому будинку Святої Софії на запрошення Голови Державної служби України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) Віктора Єленського відбулася зустріч (27.07.2023) з послами та дипломатами іноземних держав, які акредитовані в Україні.

Голова ДЕСС ознайомив іноземних дипломатів з особливостями моделі державно-церковних відносин, яка сформувалася в Україні, зі станом міжконфесійних відносин, розвитком релігійної ситуації в країні. Особливу увагу було приділено участі Церков і релігійних організацій у захисті країни, у здійсненні численних гуманітарних проєктів, в адвокації України на міжнародній арені. Про зустріч повідомляє сайт ДЕСС.

Голова ДЕСС докладно зупинився на ретельно розробленій і добре фінансованій кампанії з імплантації у соціальну тканину України ідей російського шовінізму, виключності, антивестернізму, а також насадження вогнищ антиукраїнськості, яка здійснювалася російською державною машиною під прикриттям релігії від початків путінського правління. Він також окреслив ту роль, яка відводилася релігійним інституціям у підриві української державності й обороноздатності, поширення капітулянтських настроїв з початком російської агресії проти України у 2014 р. Широкомасштабне вторгнення примусило переважну більшість тих, хто підтримував російські релігійно-політичні наративи, радикально змінити свою позицію. Але українське суспільство, держава, церковні середовища єдині, по суті справи, у своєму прагненні унеможливити зловживання релігією в інтересах держави-агресора.

Віктор Єленський також відповів на численні питання дипломатів, які стосувалися законодавчих передбачень у сфері державно-церковних відносин; питань реституції церковного майна; особливостей забезпечення конституційних гарантій свободи совісті в умовах воєнного стану; становища єврейської релігійної громади; планів держави відносно можливостей відновлення сакральних споруд, знищених російськими агресорами, настроїв серед єпископату, духовенства й мирян УПЦ МП та інші.

Схожі публікації

Залишити коментар