Італійський Сенат визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу

від Стожари

Сьогодні термін Голодомор треба вживати як геноцид української нації, і це згідно з конвенцією ООН. Геноцид, в якому голод був найбільш убивчою частиною, убивством населення. Йшлося про те, щоби знищити українську націю як таку.

Італійський Сенат у середу, 26.07.2023, проголосував за визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу. Резолюцію про визнання Голодомору геноцидом підтримали 130 членів Сенату Італії, проти не висловився жоден, ще чотири утримались під час голосування.

Італійські сенатори в резолюції зазначили, що у 1932-1933 роках СРСР на чолі з Й. Сталіним «навмисно спровокував голод, який спричинив мільйони смертей, переважно селян та дрібних землевласників», серед цивільного населення України.

«Пам’ять про Голодомор та радянські злочини проти українського народу набуває ще більшого значення сьогодні у світлі російського вторгнення та нової спроби стерти українську національну ідентичність», – підкреслюється в документі.

Відповідно, ухвалена резолюція зобов’язує Сенат Італії визнати Голодомор геноцидом з ухваленням будь-якої подальшої ініціативи за погодженням із Палатою депутатів, урядом, європейськими та міжнародними інституціями.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба, коментуючи рішення італійських сенаторів, назвав його важливим кроком, що «відновлює історичну справедливість, вшановує мільйони жертв та застерігає майбутні покоління від злочину геноциду».

Варто додати, що українська громада Італії щороку у листопаді проводила мітинги-реквієми із закликом до влади Італії приєднатися до держав, які вже визнали геноцидом Голодомор в Україні 1932-33 років!



Українські дипломати щоразу закликали офіційний Рим зробити цей крок, та на заваді цьому експерти називали як юридичні, так і політичні мотиви, зокрема і «фактор впливу Москви».

Схожі публікації

Залишити коментар