Росіяни знищують спадщину, яка перебуває під охороною всесвітньої організації ЮНЕСКО

від Стожари

Атака Росії на українське місто Львів порушила Конвенцію про всесвітню спадщину, оскільки Кремль вдарив по історичній будівлі в охоронній зоні, повідомляє Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО).

В ніч на 6 липня 2023 року Росія здійснила наймасовіший ракетний удар по цивільній інфраструктурі Львова від початку повномасштабної війни. Окупанти запустили по місту 10 ракет, з яких захисники збили сім.

Внаслідок бомбардування руйнувань зазнала історична будівля, розташована в буферній зоні “Ансамблю історичного центру” Львова, який є об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Буферні зони є додатковим рівнем захисту об’єктів всесвітньої спадщини, межі яких визнає та затверджує Комітет всесвітньої спадщини.

Цей напад, перший з моменту початку війни 24 лютого 2022 року на території, яка охороняється Конвенцією про всесвітню спадщину, є порушенням цієї Конвенції, а також Гаазької конвенції 1954 року про охорону культурних цінностей під час збройного конфлікту”, — йдеться у повідомленні організації. Організація ЮНЕСКО висловила щирі співчуття сім’ям п’ятьох загиблих, а також підтримку постраждалим львів’янам.

Примітно, що у березні 2022 року гендиректор ЮНЕСКО Одрі Азуле надіслала листа міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову, в якому нагадала йому про передбачені Конфенцією зобов’язання та уточнила координати об’єктів Всесвітньої спадщини в Україні.

Схожі публікації

Залишити коментар