Звернення українських громадських організацій до лідерів НАТО напередодні Вільнюського саміту

від Стожари

Центр “Нова Європа” виступив одним з ініціаторів звернення українських громадських організацій до лідерів НАТО напередодні саміту НАТО, що відбудеться 11-12 липня 2023 року у Вільнюсі. Також до організаційної групи увійшли видання “Європейська правда”, Центр протидії корупції, мережа захисту національних інтересів “ANTS”, ICUV – International Centre for Ukrainian Victory.

“Наближається Вільнюський саміт НАТО, під час якого Альянс має можливість ухвалити історичне рішення: взяти на себе зобов’язання про якнайшвидше запрошення України до членства. Ми, представники громадянського суспільства України, глибоко переконані, що такий крок стане найефективнішим інструментом для завершення війни Росії проти України, запобіганням нової агресії, продовження демократичних перетворень в Україні, та відбудови України за участі бізнесу з країн-членів НАТО.

Запрошення не означає негайного вступу. Навіть у разі рекордно швидкої процедури вступу Фінляндії до НАТО цей процес зайняв майже рік. Відтак, запрошення України не означає негайних зобов’язань захищати її, задіявши статтю 5 Вашингтонського договору.

Попри поширену думку, в НАТО немає обмежень для запрошення нових країн навіть під час війни. П.6 Дослідження щодо розширення НАТО 1995 року (про відсутність територіальних спорів) не стосується України. У ньому йдеться про вимоги держави-кандидата до сусідів, які вона зобов’язується вирішувати “мирно, за принципами ОБСЄ”. Однак Україна не має претензій щодо чужих земель; а визволяє відповідно до норм міжнародного права території, захоплені Росією. Понад те, ми з 2014 року доводили готовність до мирних переговорів, однак їх відкинув агресор. Якщо п.6 стане виправданням для незапрошення України, це свідчитиме, що Альянс надає Росії право вето щодо свого розширення.

Натомість перспектива швидкого запрошення України до членства пришвидшить завершення війни навіть без застосування ст.5. Зокрема, ухвалення цього рішення під час критично важливого контрнаступу зміцнить моральний дух українців. Це також стане моментом незворотності, бо із вступом Україна до НАТО зникає шанс на її повернення до Російської імперії, про відновлення якої марить Путін та чимало представників російської еліти. Натомість «стратегічна невизначеність» щодо майбутнього України в НАТО мотивуватиме Росію до продовження нинішнього вторгнення та до нової агресії після завершення цієї війни.

Немає підстав боятися ескалації через запрошення України до НАТО. Путін сам її боїться, знаючи, що російської армії немає шансів у військовому протистоянні з арміями Союзників. Також немає потреби допомагати Путіну “зберегти обличчя”. За того тотального контролю над російським медіапростором, який має Кремль, він знайде можливість переконати суспільство у тому, чому він захоче – це наочно продемонструвала нещодавня заява речника Путіна про те, що із масштабним постачанням в Україну західної зброї, що замінила старе радянське озброєння ЗСУ, “ціль РФ щодо демілітарізації України… значною мірою досягнута… Тож ми закликаємо держави-члени НАТО бути амбітними та на саміті у Вільнюсі взяти політичне зобов’язання щодо швидкого запрошення України до членства в Альянсі. Українське громадянське суспільство буде вашим партнером на шляху до вступу”.

Детальніше та повна версія звернення за посиланням

Схожі публікації

Залишити коментар