ЄС погодив запровадження нових санкцій проти “тіньового флоту” Росії

від Стожари

Санкції мають знищити російську економіку, проте остання ще продовжує функціонувати. Високі світові ціни на нафту, внутрішні резерви й партнерство з кількома азійськими країнами врятували путінський режим від фінансового колапсу у 2022 році. Голодних бунтів у РоZZії вже ніхто не чекає, однак економічні проблеми окупантів тільки починаються.

Представники усіх 27 країн-членів Європейського Союзу в рамках обговорення 11 пакету санкцій проти Росії на початку травня 2023 погодили додаткові обмеження, спрямовані на протидію обходу санкцій проти російської нафти, яка досі потрапляє у ЄС морським шляхом.

Зусилля ЄС закрити лазівки, які дозволяють російській нафті надходити в Європейський Союз, знаходять широку підтримку з боку країн-членів, заявили офіційні особи та дипломати. Про це повідомляє Politico із посиланням на інсайдерські джерела серед європейських дипломатів.

Звичайно, цей пакет відрізняється від інших, зосереджений на обході (запроваджених раніше санкцій, – прим.), і він матиме інший вплив, тому ми не поспішаємо, розглядаючи всі пропозиції. Але для нас посилення санцій не є головною проблемою – у нас немає червоних ліній щодо цього“, – сказав дипломат ЄС з країни, яка залежала від енергоносіїв з Росії.

У сфері енергетики Єврокомісія запропонувала заборонити суднам, які в обхід санкцій перевозять російську нафту, заходити до портів країн блоку. Ця заборона спрямована проти так званого “тіньового флоту” застарілих танкерів, які перевозять російську сиру після запровадження ембарго на її імпорт до ЄС морем.

Росія не має достатньо кораблів для транспортування нафти, тому змушена використовувати танкери третіх країн для перевезення нафти. За підрахунками S&P Global, велика частина цього флоту належить Греції. Деякі судна вимикають свої транспондери та GPS, щоб їх не виявили.

Нові санкції дозволять забороняти “доступ до портів і шлюзів Євросоюзу” для суден, які підозрюються у порушенні заборони на імпорт морської російської нафти та нафтопродуктів до ЄС та обмеження максимальної ціни шляхом перевалки нафти у морі з судна на судно. Аналогічні обмеження пропонується встановити, якщо судна вимикають транспондери, щоб приховати маршрут.

Зазначені заходи є частиною ширшого пакету санкцій, який має обмежити реекспорт європейської технологічної продукції до Росії через треті країни.

Схожі публікації

Залишити коментар