Росія посилено залучає до псевдомиротворчого дискурсу маргінальні чи націоналістичні рухи Європи”, – чеські журналісти

від Стожари

Російська Федерація почала просувати псевдомиротворчі ініціативи в Європейському Союзі. Вустами своїх агентів впливу у Східній Європі, зокрема в Польщі, Кремль тиражує наративи про небажаність підтримки України та необхідність сідати за стіл переговорів.

Росія посилено залучає до псевдомиротворчого дискурсу маргінальні чи націоналістичні рухи, а також створює власні проєкти для просування своїх псевдомиротворчих планів, які потрібні лише заради одного – тактичної паузи та накопичення військового ресурсу для повторної активізації бойових дій”, – йдеться у повідомленні чеського ЗМІ.

За даними чеських журналістів, днями активісти “Польського антивоєнного руху” анонсували проведення так званої антивоєнної акції “Разом за мир”. Вони запланували її 1-2 травня у Пораюві Нижньосілезького воєводства на кордоні Польщі, Чехії та Німеччини. “Просуваючи власні псевдомиротворчі ініціативи через проведення таких акцій, Москва намагається активізувати вплив проросійських рухів, які послаблюють єдність ЄС. Це російська гібридна загроза, яка робить Європу вкрай вразливою перед усім спектром викликів і загроз, що створює Путін”, – пишуть розслідувачі.

За їхніми словами, якщо така акція буде проведена, це означатиме тріумф у Євросоюзі радикальних та націоналістичних угруповань, які відкрито визнаються у симпатіях до РФ. Це стане величезним кроком назад у європоцентристських здобутках Польщі й Чехії, а також посиленням впливу Кремля у цих країнах.

Це надасть Путіну “зелене світло” до подальшої дестабілізації Європи”, – наголошується у матеріалі.

За інформацією чеського інформресурсу, “Польський антивоєнний рух” – це організація, створена 3 лютого 2023 року в місті Ченстохова політологом Лешеком Сикульським. Вона виступає проти надання військової допомоги Україні у контексті протистояння російській збройній агресії. Автори публікації пишуть, що рух офіційно не зареєстрований у Польщі, а в мережі його активно пропагує організація “Білоруський військово-політичний огляд”, яка активно підтримує розв’язану Путіним загарбницьку війну проти України.

Представники цієї організації були помічені в багатотисячному мітингу, проведеному 11 березня в Празі під гаслом “Чехія проти бідності”. Присутні озвучували антиукраїнські й антинатівські гасла, деякі демонстранти мали на своєму одязі символіку ПВК “Вагнер” і літеру Z. Після закінчення мітингу група учасників намагалася зняти український прапор із будинку Національного музею в Празі”, – пише видання.

Журналісти також звернули увагу на те, що “Польський антивоєнний рух” послідовно просуває антиукраїнські та антиамериканські ініціативи, а засновник Сикульський на постійній основі озвучує проросійські пропагандистські наративи.

Матеріал підготовлено за інформацією у чеському виданні Aktualni zpravy

Схожі публікації

Залишити коментар