Міжнародна комісія ООН продовжить в Україні розслідувати геноцид – але якщо їй продовжать мандат

від Стожари

Голова Міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні комісії Ерік Мьосе заявив, що комісія продовжить свою діяльність в Україні і буде розслідувати воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид – але якщо їй продовжать мандат.

У перший тиждень квітня 2023 року Рада ООН з прав людини вирішуватиме, чи продовжувати цій Комісії мандат. Якщо мандат не продовжать, то комісія припинить свою діяльність в Україні (тобто мінус одна організація, яка збирає докази).

Не всім комісіям продовжують дію їхніх повноважень на період, доки триває війна. Наприклад, у жовтні 2021 року Рада з прав людини не продовжила повноваження групи експертів по Ємену, хоча на момент голосування конфлікт тривав і навіть загострився.

Щодо “виявлення геноциду”, то Ерік Мьосе зазначив, що комісія приймає та розглядає інформацію з різних джерел, зокрема національні судові процеси. Однак, незалежно від джерела, комісія має право робити власні висновки на основі незалежної та неупередженої оцінки доказів.

Відповідаючи на питання про те, що росія фактично знищує українську ідентичність у дітей, і як відслудковує комісія це, він відповів, що Комісія намагалася отримати доступ до окупованих територій, але не має його.

Нагадаємо, Центр спротиву опублікував мапу, де позначені 45 дитячих таборів й 12 військових таборів куди окупанти вивозять українських дітей

“Мапа створена на основі даних з відкритих джерел й буде доповнюватись. Як видно з географії таборів, процес вивезення дітей до РФ має систематичний характер й завчасно підготовлений”, – йдеться у повідомленні.

До російських таборів потрапляють:

▪️сироти, у деяких з них батьків убили росіяни;
▪️діти з інтернатів, які мають рідню в Україні, проте їх вивозять примусово;
▪️діти батьків, які не пройшли фільтрацію й потрапили до катівень РФ;
▪️окремі інші випадки.

На сьогодні відомо, що російські терористи викрали 4390 українських дітей — сиріт, напівсиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, повідомила міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі телемарафону.

Схожі публікації

Залишити коментар