Андрій Мельник завершує свою каденцію посла України у Німеччині

від Стожари

Андрій Мельник – один з найбільш видатних послів України. Саме пан Мельник, після повномаштабного вторгнення росії в Україну, зміг відкрити очі німцям на реальні події та на агресію росії проти усієї Західної цивілізації. Він не боявся давати досить різких коментарів, критикувати німецьких політиків, що змушувало їх вибачатись перед Україною.

Каденція Надзвичайного і Повноважного посла України в Німеччині Андрія Мельника розпочалася в грудні 2014 року. І вона впродовж цих майже 8 років не була простою.

Ось і підходить до завершення каденція посла Андрія Мельника у Німеччині. Так склалося долею, що час нашої дипломатичної праці в Берліну розтягнувся на довгих 7 років і майже 9 місяців. Жодний із наших попередників не затримувався на такий тривалий час у німецькій столиці. За цю величезну довіру і підтримку ми з чоловіком надзвичайно вдячні насамперед нашому Президентові Володимиру Зеленському і, звичайно ж, міністрові Дмитру Кулебі. Якщо чесно, то з огляду на неймовірну інтенсивність роботи у нас ще не було жодної можливості оглянутися назад і підвести хоча б попередні підсумки. Маєм надію, що цей час для рефлекції ще прийде. Колись“, – такі слова написала на своїй сторінці дружина Посла України у ФРН Світлана Мельник.

Пані Світлана додала, що “з нагоди завершення каденції Державний міністр, член Бундестагу Тобіас Лінднер влаштував для посла офіційний дружній ланч, щоб у такий спосіб засвідчити особливу повагу до Андрія”.

Нещодавно, німецький таблоїд Bild також писав, що у Міністерстві закордонних справ Німеччини влаштували «спеціальний» прощальний обід для українського посла Андрія Мельника.

Такі заходи є традиційними для послів іноземних держав, які завершують свою роботу у Німеччині. Однак, пише Bild, для Мельника у німецькому МЗС влаштували винятковий прощальний обід. Зокрема, на відміну від більшості послів, з ним прощався не голова департаменту чи його заступник, а віцеміністр закордонних справ Тобіас Лінднер.

У своїй дуже емоційній промові Держміністр Лінднер не приховував, що саме завдяки напористості Андрія Мельника вдалося змінити німецьку парадигму у сфері постачання Україні зброї, саме завдяки його настирності було зламано це багаторічне табу.

Джерела видання у відомстві розповіли, що Мельнику влаштували державне прощання, аби висловити «чітке визнання» з боку МЗС Німеччини. Таке прощання відбувається «тільки у кількох виняткових випадках».

Під час прощання Мельник подякував Німеччині за підтримку, яку вона надає. Він зазначив, що не завжди «дотримувався форми». Але після повномасштабного вторгнення Україна опинилася «на межі краху», тому його таку поведінку слід трактувати як «крики про допомогу».

На початку травня стало відомо, що канцлер Німеччини Олаф Шольц відмовлявся їхати до Києва через те, що незадовго до цього українська влада відмовилася приймати у столиці президента Франк-Вальтера Штайнмаєра. Посол України в Німеччині Андрій Мельник назвав Шольца «ображеною ліверною ковбасою» Канцлер Шольц не хоче їхати до Києва через відмову прийняти президента Німеччини. Український посол назвав його «ображеною ковбасою» .

А в червні Мельник послав «до біса» групу німецьких інтелектуалів, які закликали країни Заходу припинити військову підтримку Києва та якнайшвидше створити умови для переговорів.

Загалом, сам український дипломат став однією з найбільш популярних та впізнаваних політичних персон у країні.

Відомо, 9 липня президент Володимир Зеленський звільнив низку послів України в різних країнах. Так, президент звільнив Андрія Мельника з посади посла України у Федеративній Республіці Німеччина, Любов Непоп — в Угорщині, Вячеслава Яцюка — у Норвегії, Євгена Перебийноса — у Чехії, Ігоря Поліху — в Індії та за сумісництвом у Республіці Мальдіви, Федеративній Демократичній Республіці Непал, Демократичній Соціалістичній Республіці Шрі-Ланка, Народній Республіці Бангладеш.

Тож каденція Андрія Мельника у Німеччині закінчується. Він працюватиме головою дипломатичної місії до 14 жовтня, після чого залишить Берлін.

23 вересня президент Володимир Зеленський підписав указ про призначення нового посла України в Німеччині. Ним стане спеціальний представник МЗС України з питань санкційної політики Олексі Макєєв.

Схожі публікації

Залишити коментар