На сесії Генасамблеї ООН Макрон засудив країни-“співучасниці” російської агресії

21 вересня на загальних дебатах 77-ї сесії Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку президент Франції Еммануель Макрон заявив, що країни, які відмовляються стати на бік України у війні проти росії, є “співучасниками” нового російського імперіалізму.

Про це пише Укрінформ.

“Ті, хто сьогодні мовчить, служать – проти власної волі чи таємно з певною співучастю – справі нового імперіалізму”, – сказав пан Макрон.

Президент Франції вважає, що агресія росії проти України ознаменувала “повернення до епохи імперіалізму та колоній” і що світ опинився перед вибором між “війною та миром”.

Політик підкреслив, що той час як західні союзники, такі як Франція, продемонстрували єдиний фронт проти росії після її вторгнення в Україну, в Африці та Азії відповідь була більш стриманою. Деякі країни не бажають надто рішуче засуджувати росію. Зокрема, ця тенденція знайшла відображення в квітневому голосуванні в ООН, коли 58 країн, включаючи Індію, Бразилію, Південну Африку та Індонезію, утрималися під час голосування за резолюцію про виключення Росії з Ради ООН з прав людини.

Французький політичний лідер визнав “почуття несправедливості”, яке відчувають країни, що постраждали від наслідків війни, пов’язаних з продовольством, енергією та їхньою економікою. Але він також висловив сильне попередження тим, хто хоче залишатися на позиції “нейтралітету”.

“Сьогодні я хочу чітко сказати: ті, хто хоче імітувати боротьбу неприєднання, відмовляючись чітко висловлюватися, роблять помилку, і понесуть історичну відповідальність. Адже це боротьба в ім’я миру, на благо суверенітету держав, за територіальну цілісність кожного”, – сказав Макрон (ред. – політик провів очевидні паралелі, маючи на увазі рух неприєднання під час холодної війни).

“Ідеться не про те, щоб обрати табір між Сходом і Заходом чи Північчю та Півднем. Ідеться про відповідальність усіх, хто поважає Статут ООН і нашу найбільшу цінність та добро – мир. Оскільки, окрім війни, йдеться про розкол світу внаслідок прямих та непрямих наслідків цього конфлікту”, – пояснив французький лідер.

Еммануель Макрон також оголосив у своїй промові, що Франція фінансуватиме транспортування української пшениці до Сомалі у партнерстві зі Всесвітньою продовольчою програмою ООН.

Крім того, на полях 77-ї сесії Генеральної асамблеї ООН Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Президент Франції Еммануель Макрон 21 вересня відкрили захід щодо безпеки цивільних ядерних об’єктів у ситуації збройного конфлікту.

Про це повідомиляє прес-служба Кабміну.

У заході також взяли участь Високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель, Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі, Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Пан Шмигаль підкреслив, що від 24 лютого вся Європа стала жертвою ядерного тероризму: “Навіть у страшному сні цивілізований світ не міг собі уявити, що в ХХІ столітті хтось буде піддавати масованій атаці атомні електростанції. Але сьогодні російські війська тримають зведений курок біля скроні усього світу”.

Як наголосив Глава українського Уряду, Президент України Володимир Зеленський чітко ставить вимогу демілітаризації Запорізької атомної станції.

За словами прем’єр-міністра України, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі окреслив сім принципів функціонування об’єкту, проте жоден із цих пунктів не виконаний російською стороною.

Глава українського Уряду наголосив, що потрібні рішучі дії, зокрема міжнародна місія ООН та Європейського Союзу, результатом якої стане повна демілітаризація ЗАЕС та навколишньої території, яка повністю перебуватиме під українським контролем із моніторинговою місією МАГАТЕ.

Як повідомлялося, у червні Державне підприємство «Енергоатом» звинуватило главу МАГАТЕ Рафаеля Маріано Ґроссі у спробі легітимізувати перебування російських окупантів на Запорізькій атомній електростанції. 

Схожі публікації

Залишити коментар