Діаспора закликає владу України створити міжвідомчу комісію з підтримки українських шкіл за кордоном

від Стожари

Світовий конґрес українців звернувся до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням створення міжвідомчої комісії із залученням МОН та МЗС України та СКУ для аналізу й розробки комплексної державної програми щодо підтримки українського шкільництва за кордоном.

Відповідну заяву оприлюднив голова Спілки українців у Португалії, регіональний віцепрезидент Світового конґресу українців у Західній і Південній Європі Павло Садоха.

У заяві наголошується, що традиційно, основою формування українських громад за кордоном є суботньо-недільні українські рідні школи, де українська молодь має можливість перебувати в україномовному середовищі, відчувати себе українцями, а також сприяє розвитку українських культурно-освітніх центрів закордоном. Перебування в українському середовищі разом із можливістю здобути знання української мови є основою формування української свідомості в молодих людей, що тимчасово чи постійно проживають поза межами України. З іншого боку, функціонування таких центрів є представленням України і української громади у країнах проживання.

Разом з тим, у заяві зауважується, що у країнах новітньої міграції українців (в основному у країнах ЄС) до звичних факторів утримання таких суботніх шкіл (залучення викладачів, орендна плата приміщень, мотивація молоді) з початком російської агресії, долучився і фактор гібридних російських проектів, зокрема, створення широкої мережі суботніх «інтернаціональних» шкіл, які не ідентифікують себе, як суто російські, але діють в ідеологічній площині спільного пострадянського культурно-політичного простору. До цього долучається перевага Росії в інформаційному просторі та фінансовій підтримці таких гібридних проектів.Підсумовуючи: українські суботні школи у країнах ЄС стали об’єктом гібридної війни Росії проти України.

“У цьому контексті ми стурбовані тим, що на звернення наших складових організацій у Європі до Міністерства освіти та науки України щодо врегулювання діяльності єдиного, на даний час, державного проєкту (що отримує фінансування і має виключні повноваження), який покликаний підтримати українське шкільництво за кордоном – Міжнародної української школи, не отримуємо відповідей. Запланована на 25 травня 2021 р. зустріч із МЗС і МОН України щодо суботніх/недільних шкіл за кордоном була скасована”, – йдеться в заяві.

У заяві також міститься стурбованість української діаспори тим, що “на звернення наших складових організацій у Європі до Міністерства освіти і науки України щодо врегулювання діяльності єдиного, на даний час, державного проекту (що отримує фінансування і має виключні повноваження), який покликаний підтримати українське шкільництво за кордоном – Міжнародної української школи, не отримуємо відповідей. Запланована на 25 травня 2021 р. зустріч із МЗС і МОН України щодо суботніх/недільних шкіл за кордоном була скасована”.

У СКУ додали, що окрім політичної, є й інші зауваги з боку громадських організацій Європи, зокрема, щодо організації навчального процесу МУШ.

“Уже неодноразово, відповідні урядові інституції у країнах проживання українців, де проводиться співпраця з МУШ, звертали увагу на недопустимість використання атестатів про середню освіту, виданими МУШ, як заміну місцевої середньої освіти. Останнє може призвести до самого питання функціонування українських суботніх шкіл в країнах Європи”, – йдеться в заяві.

Схожі публікації

Залишити коментар