У Вільнюсі відзначили 507-у річницю перемоги над армією Московського князівства у Битві під Оршею

від Стожари

У Вільнюсі у Президентському палаці відбулася Міжнародна конференція, присвяченій 507-й річниці перемоги у Битві під Оршею 1514 року. Ця битва має величезне міжнародне та історичне значення, об’єднане військо Великого князівства Литовського та Польського королівства на чолі з Великим гетьманом Литовським, українським князем Костянтином Острозьким вщент розгромило армію Московського князівства.

Про це повідомляє Посольство України в Литві.

У зазначеній Міжнародній конференції взяли участь представники Офісу Президента Литовської Республіки, Міністерства закордонних справ ЛР, Міністерства оборони ЛР, Збройних Сил ЛР, депутати Сеймаса (парламенту) ЛР, Посол Республіки Польща в ЛР Уршула Дорошевська, представники акредитованого у Вільнюсі іноземного дипломатичного корпусу, Посол України у Литовській Республіці Володимир Яценківський, експерти та науковці, у т.ч. і з України, волонтери.

Посол України в ЛР В.Яценківський звернувся до учасників Конференції з вітальною промовою, в якій, серед іншого, наголосив на важливості вшанування чергової річниці перемоги у Битві під Оршею, що є символом єдності народів України, Польщі та Литви у їх спільній боротьбі за свободу й незалежність.

Того ж дня, Посол В.Яценківський та очільник литовського оборонного відомства Арвідас Анушаускас взяли участь в урочистій церемонії тимчасового встановлення перед будівлею Міністерства оборони (МО) Литовської Республіки пам’ятного хреста «За вашу і нашу свободу», виготовленого українськими ковалями на знак вшанування пам’яті героїв, загиблих у боротьбі за свободу і незалежність України та Литви.

Цей унікальний хрест був зроблений з уламків мін та снарядів, зібраних українськими волонтерами на Донбасі, починаючи з 2014 р., коли розпочалась російська збройна агресія проти нашої Держави.

Ініціатива виготовлення хреста, який зберігається у Військовому музеї м. Каунас, належить військовослужбовцям Збройних Сил України, пораненим у ході проведення Антитерористичної операції (АТО)/Операції об’єднаних сил (ООС), котрі за рахунок литовського Уряду проходили медичну реабілітацію в одному з військових медичних закладів ЛР у м. Друскінінкай. Зазначена ініціатива стала продовженням започаткованої 19 квітня 2017 року ініціативи Посольства України в ЛР зі встановлення на славнозвісній Горі Хрестів біля м. Шяуляй пам’ятних хрестів українськими військовослужбовцями, що проходили реабілітацію у Друскінінкаї, та їхніми литовськими побратимами.

У церемонії встановлення пам’ятного хреста взяли участь співавтор цього проєкту співробітник Військового реабілітаційного центру МО ЛР Рамунас Шерпатаускас, інші представники МО та МЗС Литви, співробітники ПУ у Литві.

Схожі публікації

Залишити коментар