На міжнародному поетичному фестивалі Meridian Czernowitz-2021 говоритимуть про сприйняття України та її культурного сектору закордоном

від Комарі Альберт

У Чернівцях з 3 по 5 вересня відбудеться міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz.

Про це повідомляють організатори заходу.

Серед запрошених учасників фестивалю з закордону – поети Ноам Партом, Томер Дотан-Дрейфус (Ізраїль), Рудольф Буссманн (Швейцарія), Майя Гадерлап (Австрія), іспансько-кубинський письменник і перекладач Хосе A. Кампос та інші.

Україну представлятимуть Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Катерина Калитко, Ірина Цілик, Тарас Прохасько й резиденти чернівецької молодіжної поетичної сцени фестивалю. У програмі заходів також всеукраїнські прем’єри трьох книжок, що побачать світ у видавництві “Меридіан Черновіц” спеціально до фестивалю: презентації роману Артема Чеха “Хто ти такий?”, збірки оповідань Романа Малиновського “Солодке життя”, книжки Бориса Брікера та Анатолія Вишевського “Мы не говорим на идиш” – усі за участі авторів.

У Чернівцях гості фестивалю матимуть змогу відвідати виставу “Хлібне перемир’я” за п’єсою Сергія Жадана, її виконає Київський академічний театр драми і комедії на Лівому березі Дніпра (режисер — Стас Жирков), а також перформанс Юрія Андуховича та Кирила Цуканова (“Сон Сови”) за романом “Радіо Ніч”.

Фокусна тема цьогорічного фестивалю — “Україна очима світу”. Українські та закордонні інтелектуали, автори, перекладачі та представники культурних інституцій говоритимуть про сприйняття України та її культурного сектору закордоном. Вперше в історії фестивалю дискусійні заходи передбачають сурдопереклад.

“Meridian Czernowitz є конкурентоспроможним культурним продуктом, потужним інструментом залучення іноземного та внутрішнього туриста до Чернівців зокрема та України загалом, осередком формування міжнародних культурних зв’язків та створення позитивного іміджу України, — говорять про фестиваль його директорка Євгенія Лопата та президент Meridian Czernowitz Святослав Померанцев. — Цим обумовлена фокусна тема, обговорення якої на фестивалі за широкої аудиторії (як офлайн, так і онлайн) дасть нам розуміння сильних сторін України в європейському культурному просторі та подальшої стратегії їх підсилення”.

Фестивальні події відбудуться з обов’язковим дотриманням карантинних норм. Трансляції частини заходів будуть доступні до перегляду онлайн на сайті www.meridiancz.com та сторінці Meridian Czernowitz у Facebook.

Усі заходи фестивалю (українською та німецькою мовами) – безкоштовні.

Проєкт відбувається за підтримки Українського культурного фонду.

Партнери: Посольство Німеччини в Україні, Посольство Швейцарії в Україні, Австрійський культурний форум Київ, Pro Helvetia, Українсько-Єврейська Зустріч (UJE) та ін.

Нагадаємо, як ми повідомляли, уперше в Кишиневі відбувся масштабний фестиваль «Ukrainian Day in Moldova», а у Нью-Йорку відбувся другий Фестиваль української сучасної музики.

Схожі публікації

Залишити коментар