Про перший міський театр у Чернівцях

від Комарі Альберт

У місті Чернівці збереглося безліч історичних пам’яток і місць, які можуть бути цікавими для численних туристів.

Зокрема, у будинку №6 по вулиці Шкільній у Чернівцях нині знаходиться Чернівецька міська поліклініка №1. А в другій половині ХІХ століття на цьому місці був центр культурного життя міста.

Читайте також: Архітектурні перлини. Чернівці. Велика синагога

Зокрема, тут знаходився перший міський театр, збудований у 1878 році за планами Йозефа Грегора, який вміщав понад 500 глядачів.

За архітектурним стилем він нагадував французькі замкові театри і його можна побачити сьогодні лише на поштівках того часу.

Читайте також: Бургомістр, якого називали батьком Чернівців

Художню завісу виготовив академічний художник Карл Йобст. Того ж року тут відбулися перші прем’єри. Для Чернівців приміщення театру було предметом гонору, адже реноме культурного міста важило для чернівчан дуже багато.

Проте приміщення було невелике, дерев’яне і небезпечне з протипожежних міркувань. Тому на початку ХХ століття в Чернівцях був збудований новий вишуканий театр. Ця споруда є окрасою міста донині.

Читайте також: Літературні Чернівці: Де і в кого у Чернівцях гостювала Леся Українка

А на місці старого театру в 1937 році звели величну будівлю – Палац соціального страхування. Він був обладнаний найкращим медичним устаткуванням на той час. Споруда зберегла своє медичне призначення і до цього часу.

Читайте також: Архітектурні перлини. Чернівці. Велика синагога

Схожі публікації

Залишити коментар