Архітектурні перлини. Чернівці. Велика синагога

від Комарі Альберт

Велика синагога у Чернівцях знаходиться за адресою Барбюса, 31. Багато років будівля була найпомітнішою спорудою в єврейській частині міста.

Про це йдеться у виданні “CZERNOWITZ: історичні вулиці, будинки та видатні особистості” (автори Леся Щербанюк, Ігор Мельник, Олег Любківський), пише molbuk.ua

Будівля зведена 1853 року на місці старої, зрубленої з дерева, на кошти членів чернівецької єврейської громади. Будівля є одним з найцікавіших прикладів тогочасної архітектури.

І лише вона єдина вціліла у вогні страшної пожежі 1865 року, що знищила усі навколишні будинки. Звідтоді серед єврейського населення утвердилася віра в те, що Велика синагога має чудодійні властивості.

На жаль, це не захистило “Велику синагогу” від закриття 1959 року, коли будинок перетворили на фабрику. Її опечатали десь близько 19690-го. Відтоді там уже більше ніколи не звучав грамофон на Пурим, і на вулиці Синагоги не танцювали.

Нині будинок відремонтували, але синагоги тут більше немає. Проте навіть у теперішньому вигляді “Велика синагога” залишається одним з найцікавіших взірців юдейського зодчества першої половини ХІХ століття, позначеного виразним впливом архітектури Галичини.

Як повідомлялося, два будинки українських архітекторів увійшли до ТОП-12 найцікавіших у світі проєктів.

Схожі публікації

Залишити коментар