70 років від дня народження Леоніда Каденюка: У космосі він будив колег Гімном України

від Комарі Альберт

28 січня виповнилося би 70 років першому і єдиному космонавту незалежної України, буковинцю Леоніду Каденюку. Згадаємо цікаві факти з життя Леоніда Каденюка – людини багатогранної, цікавої, позитивної.

Леонід Каденюк народився в селі Клішківці на Хотинщині, Чернівецька область. Батьки – сільські вчителі. В родині було троє синів – брат-близнюк Леоніда Сергій та Володимир.

Щоби вступити до льотного училища, Каденюку довелось дописати собі один рік, бо йому було лише 16. Він зізнався у цьому комісарові під час проходження комісії у райцентрі. Після вмовлянь хлопця той попросив виписати нову метрику. “Може, колись ми будемо зустрічати його на космодромі з квітами. Давайте допоможемо”, – сказав тоді комісар.

Леонід Каденюк закінчив Чернігівське вище військове авіаційне училище та Московський авіаційний інститут. Літав на більше ніж 50 типах та модифікаціях літаків, переважно винищувачів, а також на американському літаку Northrop T-38. У небі він провів понад 2400 годин.

У 1995 році Каденюк був відібраний у групу космонавтів Національного космічного агентства України. У 1997 році виконав космічний політ на американському кораблі “Колумбія”. Він тривав 15 діб 16 годин 35 хвилин 1 секунду. Леонід Каденюк полетів у космос у складі багатонаціональної команди. Разом з ним летіли американці Кевін Крігель, Стівен Вейн Ліндсі, Вінстон Елліотт Скотт і Калпала Чавла. Спеціалістом місії був представник Японії Такао Доі.  Каденюк проводив біологічні експерименти, вивчав вплив невагомості на рослини.

Для сигналу пробудження Каденюк обрав український гімн, який прозвучав у космосі двічі. Він також взяв із собою герб і прапор України, “Кобзар” Шевченка. Організував два вечори української пісні. “Американцям так сподобалися наші пісні, що вони почали вивчати українську мову – розповідав космонавт.

На пресконференціях астронавти спілкувалися шістьма мовами — англійською, японською, двома різними індійськими, українською та російською. 

Вже після успішного завершення місії, у вересні 1998 року, команда космічного корабля побувала в Україні. Астронавти мають таку традицію — після польоту приїздити до рідних країн усіх членів експедиції. Як згадує Едуард Кузнєцов, який у 1997 році відповідав за українську частину експедиції, а в 1998 супроводжував іноземних гостей, вони відвідали багато визначних місць в Україні, зокрема і рідне село Каденюка. Там астронавти навіть випадково потрапили на справжнє буковинське весілля.

Леонід Каденюк запевняв, що під час польоту на космічному кораблі в нього з’явилося відчуття, ніби він уже побував тут раніше і знаходився у подібному стані невагомості. “З космосу наша земля має такий гарний вигляд, вона маленька, беззахисна, а ми так недбало поводимося з нею, – розповідав.

Про дружбу й повагу, що виникли між учасниками польоту, свідчить цікавий факт: командир екіпажу Крігель вирішив зобразити на емблемі їхньої космічної експедиції (кожен космічний екіпаж НАСА має свій унікальний символ, який носять астронавти та інший персонал, пов’язаний з цією місією) український прапор як символ держави-учасника. Коли Каденюк запропонував намалювати ще й прапор Японії, на честь і Такао Доі, командир сказав, що Такао — четвертий японець у космосі, а Леонід — перший українець. Тому екіпаж погодився, що логічним буде зобразити саме синьо-жовтий прапор.

Не оминули національні символи й внутрішнього оздоблення корабля. Українське космічне агентство з-поміж іншого передало Каденюку у політ державний прапор, гімн, конституцію, «Кобзар», герб міста Києва і диск Олега Скрипки.

Задля своєї місії астронавт спеціально вивчав ботаніку. Він швидко опанував необхідні навички проведення експериментів, адже однією з умов польоту було проведення спільного українсько-американського дослідження із вивчення росту рослин в умовах мікрогравітації. До цього завдання він готувався в Інституті ботаніки імені М.Г. Холодного НАН України. 

Він відчував високу відповідальність і необхідність бути прикладом не тільки для молоді, а й для усіх людей. У 2002-му році Каденюк став народним депутатом України 4-го скликання та виконував обов’язки заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань нацбезпеки та оборони.

Леонід Каденюк нагороджений орденом “За мужність” І ступеня та іменною вогнепальною зброєю, отримав звання Героя України. Був генерал-майором Збройних Сил України, заступником генерального інспектора з питань авіації і космонавтики.

Пан Каденюк раптово помер 31 січня 2018 року під час ранкової пробіжки у районі Царське село в Києві. Похований на Байковому кладовищі. 2020 року на його могилі відкрили пам’ятник.

Як повідомлялося, Валентин Бондаренко – космонавт, якому так і не судилося побувати в Космосі.

Схожі публікації

Залишити коментар