НОБЕЛІВСЬКИЙ ЛАУРЕАТ ЄВГЕН-ЗЕНОН СТАХІВ: “Я СЕБЕ ВВАЖАЮ УКРАЇНСЬКИМ НАУКОВЦЕМ”

від svit_admus

Науковцю, адміністратору важливо володіти вмінням організувати в колективах, командах неформальну творчу співдружність дослідників високої кваліфікації у певному науково-практичному напрямі, об’єднаних широким спектром підходів до розв’язання проблем, оригінальністю й новизною ідей і методів реалізації. Все зазначене – про ЄВГЕНА-ЗЕНОНА СТАХІВА, лауреата Нобелівської премії миру (2007 р.), яку він отримав у складі колективу “за зусилля, спрямовані на збільшення кількості знань про зміну клімату, що відбувається з вини людини, та опрацювання заходів, необхідних для боротьби з такими змінами”.

Професор Є.-З. Стахів народився 21.12.1944 року у м. Львів (Україна), громадянин США, гідролог, директор з міжнародних проєктів Інституту водних ресурсів Корпусу інженерів армії США, із 1989 року був провідним спеціалістом у Міжурядовій групі експертів ООН щодо зміни клімату. Є.-З. Стахів емігрував із родиною до США з Австрії в 1949 році. Здобув докторський ступінь із управління водними ресурсами в Університеті Джона Хопкінса в Балтіморі (США). Займається дослідженнями в цій галузі, спеціалізуючись на розробці методів управління водними ресурсами великих річкових басейнів та протиповеневого захисту в умовах кліматичних змін та є всесвітньо відомим вченим у галузі системи водних ресурсів Землі. Автор проєктів водного і екологічного планування у США, Бангладеш, басейні Аральського моря, Іраку, Афганістані, Вірменії, Україні та ін.

27.02-02.03.2019 року професор Є.-З. Стахів відвідав Львів й перебував з робочим візитом у наукових, освітніх та інших установах регіону. Західний науковий центр НАН України і МОН України став першою науковою інституцією, яку відвідав відомий дослідник. Виступаючи у ЗНЦ, вчений докладно доповів про сучасні дослідження водних ресурсів, особливості розробки методів управління водними ресурсами великих річкових басейнів і розробку протиповеневого захисту у зв’язку з кліматичними змінами. Також відбулося обговорення стану українського водного господарства, особливостей міжнародного проєкту «Україна – Молдова – транскордонний Дністер».

Професор Євген-Зенон Євгенович Стахів, лауреат Нобелівської премії миру (2007 р.), у Західному науковому центрі НАН України і МОН України (Львів), лютий – березень 2019 року (професор Стахів четвертий зліва). Джерело www.loda.gov.ua .

Протягом днів візиту професор Стахів побував з ознайомчою метою у трьох львівських університетах – Львівському національному університеті імені Івана Франка, Національному університеті «Львівська політехніка» та Львівському торговельно-економічному університеті.

Є.-З. Стахів разом з дружиною під час візиту у Львівську обласну державну адміністрацію, лютий – березень 2019 року. Джерело www.znc.com.ua .

З шановним лауреатом Нобелівської премії миру професором Стахівим Є.-З. мав можливість особисто познайомитись та спілкуватись і автор цього матеріалу. Людина широкої ерудиції, щиро вболіває за стан справ і розвиток українського суспільства. З особливою пошаною ставиться до діяльності суспільної патріотичної організації “Пласт”.

Під час відвідин однієї з академічних установ Львова та обговорюючи окремі актуальні проблеми розвитку науки, я звернувся до пана Є.-З. Стахіва: “Професоре, Ваші відвідини важливі та значимі для нас, представників української науки, і щиро вдячні за це». Почув від професора щиру й коротку відповідь: “Останнім аргументом на користь поїздки було висловлювання дружини – “Ти мусиш поїхати. Тебе в Україні чекають…”. І ось я тут. І я тепер розумію, що така підтримка дійсно важлива для вас”.

Шановне українство, маємо значну кількість високодостойних інтелектуалів, котрі є елітою світового суспільства. І мусимо через просвітництво ознайомлювати сучасну молодь із нобелівським рухом, до якого безпосередньо причетна й Україна, як видатним феноменом людської геніальності, що розвивається й благодійно впливає на глобальний прогрес.

З уродинами, дорогий професоре Є.-З. Стахів! Прийміть щирі побажання здоров’я, добра і вдачі у справах від української наукової спільноти!

Євгеній Захарчук,

науковий працівник (підготовлено за матеріалами Західного наукового центру НАНУ і МОНУ та ГО “Україна-Європа-Світ”)

21.12.2022

Схожі публікації

Залишити коментар