В університеті Пенсильванії вивчатимуть постать Василя Стуса

У США вивчатимуть художню стрічку “Заборонений” про Василя Стуса режисера Романа Бровка. Фільм внесли до освітнього курсу про українську ідентичність та розбудову української культури.

Про це повідомили на сайті Держкіно.

Зокрема, цей фільм буде в освітньому курсі університету штату Пенсильванія (Penn State University, USA).

“Курс сприятиме популяризації української культури та українського кінематографа. “Заборонений” – це український художній повнометражний фільм, який на широкому тлі боротьби українських дисидентів кінця 1960 років – початку 1980 років розповідає про життя і смерть відомого поета-шістдесятника, правозахисника Василя Стуса”, – розповіли в Держкіно.

Прем’єра стрічки “Заборонений” відбулася 5 вересня 2019 року. Режисером став Роман Бровко, а сценаристами – Сергій Дзюба та Артемій Кірсанов.

Роль Василя Стуса зіграв актор Дмитро Ярошенко.

У 2018 році, коли опублікували ролик про стрічку, розгорівся скандал. У мережі обурювалися тим, що з фільму забрали всі згадки про адвоката Стуса – державного зрадника Віктора Медведчука, який тоді активно займався політичною діяльністю. Згодом сцену дозняли, а Медведчук назвав це “провокацією американців”.

Фільму закидають недостатню деталізацію біографії Стуса. Зокрема, історик та журналіст Вахтанг Кіпіані вважає, що зі стрічки викинули важливі моменти.

“Режисеру, і це видно, хотілося зняти трилер і він при цьому пожертвував історичним тлом, яке набагато цікавіше і “кінематографічніше” за створене ним. Совєтський антисовєтський фільм”, – поділився своєю думкою пан Кіпіані.

Як повідомлялося, художню стрічку «Заборонений» про долю репресованого українського поета та дисидента Василя Стуса тепер можна безкоштовно переглянути онлайн.

Схожі публікації

Залишити коментар