Чому Кремль боїться української діаспори

від Стожари

Як відомо, у Російській Федерації проживає найбільша у світі українська діаспора. Але, бажання українців Росії пам’ятати про те, що вони є таки українцями, викликає неймовірну злість у московських владців.

Свідченням цьому є події останніх років, коли Російська влада відкрито та системно проводить політику утисків, залякування та навіть ліквідацію українських громадських організацій з метою знищення українського громадського життя на її терені. В 2020 році російська феміда ухвалила низку рішень про ліквідацію українських громадських організацій, а свідомих активістів за правду та любов до України притягувала, як до адміністративної, так і до кримінальної відповідальності.

Але й цих репресій «Небажаної нації» Кремлю виявилось замало. Генеральна прокуратура і Міністерство юстиції РФ визнали міжнародну організацію української діаспори Світовий Конґрес Українців (Ukrainian World Congress) загрозою для національної безпеки Росії, а діяльність СКУ „небажаним на території Російсь­кої Федерації”. Наразі СКУ оскаржує рішеня владних структур Росії.

Спробуємо розібратись, чому Кремль так боїться СКУ.

Президент СКУ Павло Ґрод зазначив, що рішення про визнання діяльності СКУ «небажаною на території Російської Федерації» в першу чергу спрямоване на відмежування української громади у РФ від української діаспори на чолі зі СКУ. А уся діяльність СКУ, зокрема щодо захисту територіальної цілісності України та прав українців, була і продовжує бути цілком мирною і законною.

5 листопада 2020 року судова колегія з адміністративних справ Другого касаційного суду загальної юрисдикції РФ розглянула апеляційну скаргу СКУ та залишила в силі рішення Тверського районного суду Москви та апеляційне визначення судової колегії в адміністративних справах Московського міського суду назвавши основними причинами для відмови касаційної скарги наступні дії СКУ від 2013 до 2018 р.:

– Просування антиросійських політичних ініціатив з повернення Криму до України, посилення санкцій проти Росії, проведення кампанії щодо перегляду «спільної історії Росії та України» та підрив канонічного православ’я в Україні;

– Проведення Президентом СКУ в той час (Евгеном Чолієм) 147 міжнародних подорожей до 51 країни світу, де відбулось близько 1,500 двосторонніх зустрічей, під час яких він називав основною діяльністю СКУ захист територіальної цілісності України від російської агресії і закликав до прийняття ефективних заходів у зв’язку з окупацією Криму і частини Східної України, включно з наданням військової допомоги, а також посилення санкцій проти РФ i призупинення будівництва газопроводу «Північний потік-2»;

– Порушення у 2018 р. на заходах Парламентської асамблеї Ради Європи, Світового економічного форуму в Давосі, Європейської комісії, Організації Об’єднаних Націй та на інших міжнародних майданчиках питання про російську агресію, окупацію Криму, про необхідність введення санкцій проти Росії, і звову ж – призупинення будівництва газопроводу «Північний потік-2».

Отже, ключовим тут є військова російська агресія, окупація Криму та «Північний потік-2».

Не дивно, що Кремлю кісткою в горлі стоїть позиція української діаспори, щодо проєкту «Північний потік-2», адже на його будівництво Росія вже витратила мільярди євро. І коли увесь цивілізований світ розуміє, що своїм проєктом «Північний потік-2» Росія намагається зміцнити своє економічне та політичне панування, Кремль і ті, кого він увів в оману,  хибно наполягають, що  цей газопровід просто диверсифікує європейські маршрути поставок природного газу та доставлятиме нову енергію демократичній Європі.

Та в Україні, Польщі, США і ще в низці країн ЄС його вважають геополітичним, а не економічним проєктом, оскільки навіть наявні газогони між Росією та ЄС завантажені газом не більше ніж на половину, і в умовах санкцій навіть транзит в обхід України, Словаччини та Польщі відходить на другий план. Експерти з питань безпеки низки європейських країн, вважають цей проєкт одним з елементів гібридної війни Кремля не лише проти України, а й Європейських країн, наголошуючи, що завершення його будівництва становитиме загрозу для всієї європейської безпеки.

Наразі нові санкції руйнують всі плани Кремля. Так 21 січня законодавці Євросоюзу ухвалили резолюцію, що закликає припинити добудову «Північного потоку – 2» у відповідь на арешт російського опозиціонера Олексія Навального. А в найбільших містах Росії та у регіонах на вулиці вийшли тисячі людей на мітинги за Навального. У Москві і Петербурзі акції протесту супроводжувалися сутичками з поліцією…

Як бачимо, Кремль боїться не тільки української діаспори, а й свідомих громадян Росії.

Автор: Марта Патика

Схожі публікації

Залишити коментар