За підтримки ЄС на Львівщині збудують українсько-польський Центр діалогу культур та низку дитячих будинків

На Львівщині у місті Рава-Руська за підтримки Європейського Союзу збудують низку дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ) та Центр діалогу українсько-польської культури. 

Про це розповіли у департаменті міжнародно-технічної допомоги та міжнародного співробітництва Львівської ОДА.

Зазначається, що роботи виконують в межах проєкту міжнародної технічної допомоги  «Монастирі близнюки: Венгрув та Рава-Руська – використання потенціалу історичної спадщини закону Реформаторів для розвитку туризму та соціально-культурного життя в Польщі та Україні» Програми транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна 2014-2020».

У межах проєкту плануються будівельні роботи в Монастирському комплексі отців Реформаторів – Храмі св. Михаїла та монастирі. Будівлі адаптують для проживання та будівництва Центру діалогу культур, а також дитячих будинків сімейного типу.

У Центрі діалогу культур передбачено низку приміщень: історичне, спортивне, тренінгово-освітнє та рекреаційно-інтеграційне.

Зокрема, проєкт передбачає створення туристичного маршруту Постреформацьких монастирів, що дозволить збільшити туристичну привабливість прикордонних територій. Будівництво Центру Діалогу Культур дозволить м. Раві-Руській стати осередком розвитку діалогу польсько-українських культур через обмін молоддю, наукових конференцій, культурних та інші заходів. 

Як повідомив начальник Служби у справах дітей облдержадміністрації Володимир Лис, реставрація Монастирського комплексу отців Реформаторів розпочалася ще у 2015 році з ремонту даху. Його зробили за кошти Міністерства інвестицій та розвитку Республіки Польща.

«У ході домовленостей було досягнуто згоди про передачу споруди колишнього монастирського комплексу отців Реформаторів у м. Рава-Руська безоплатно у власність Курії Львівської Архідієцезії Римсько-Католицької Церкви за умови будівництва на його базі дитячого будинку сімейного типу, що складатиметься з чотирьох сегментів для чотирьох сімей по 10-12 осіб», – розповів Володимир Лис.

Як повідомив координатор проєкту Маркіян Стефанишин, станом на сьогодні виконано значну частину ремонтно-реставраційних робіт, зокрема: утеплено дах, залита стяжка на горищі, прокладена каналізація та водовідведення, проведено демонтажні роботи.

«Окремо, реконструйовано котельню, що працюватиме на твердому паливі. На виконання зазначених заходів використано понад 260 тис євро гранту та 535 тис гривень власного внеску Курії Львівської Архідієцезії Римсько-Католицької Церкви», – повідомив Маркіян Стефанишин.

Як зазначив раніше директор Польського Інституту в Києві, наші народи мають пам’ятати те, що їх поєднує, а не розділяє.

Схожі публікації

Залишити коментар