Про промисловий туризм Сходу України розповів Еuronews

На сході України є безліч туристичних проектів, які прославляють його культуру і охоплюють промисловий ландшафт та історію.

Окремий інформаційний матеріал темі промислового туризму Донбасу присвятив Європейський інформаційний телеканал Euronews.

Як пишуть у статті, цей регіон має геологічні пам’ятки, як занедбані, так і чинні шахти, покинуті фабрики, нові зелені ферми, які дають можливість зануритися в місцеву культуру і пейзажі. Особливість геологічного туризму на Донеччині – це те, що на відносно невеликій території можна побачити скелі практично всіх геологічних епох, від найдавніших гранітів до унікальних лужних масивів. Нажаль, через тимчасову окупацію російськими найманцями окремих районів цього регіону, наразі не має можливості повноцінно мати доступ до усіх місцевих геологічних та істаричних пам’яток та розвивати там туризм.

Лабіринт і гіпсові шахти (Іванград)

Раніше тут була гіпсова шахта, але для стороннього вона виглядає як ланцюг помаранчевих пагорбів поруч з невеликим селом. Вхід в цю шахту служить воротами в таємничий підземний світ, який стоїть кожної хвилини вашого часу.

Гіпсова шахта – це лабіринт коридорів, розташованих на різних рівнях, що залишилися після видобутку гіпсу. Тунелі лабіринту зазвичай мають ширину від 7 до 12 метрів і можуть досягати висоти до 6,5 метрів. За оцінками дослідників, вони тягнуться на 7 км в довжину.

Деякі галереї печерної мережі затоплені водою, в результаті чого утворюються «озера» глибиною до 4 метрів.

Соляна шахта біля Соледара

В історичній частині місцевого соляного виробництва можна піднятися на підйомнику, який спускає вас на глибину до 300 метрів. Підземні галереї тут дуже просторі.

В одному з найбільших проходить фестиваль філармонії. Інший – футбольний стадіон. Є церква і соляні скульптури.

Підземний спелеологічний санаторій

Так званий спелеологічний санаторій під назвою «Соляна симфонія» також знаходиться в соляній шахті і зазвичай повністю заброньовано, якщо на нього не діють обмеження, пов’язані з пандемією.

Сюди приїжджають на кілька тижнів, щоб вилікувати респіраторні захворювання. Жителі проводять час під землею, дивлячись фільми, граючи в шахи, виконуючи групові вправи, граючи в настільний теніс, читаючи книги і відвідуючи місцевий бар.

Один з основних проектів, яким нині займаються, називається «Соляна стежка». Туристам запропонують можливість пройти шляхом історичного видобутку солі з пам’ятками, оснащеними інтерактивними картами і 3D-окулярами. Програма містить спуск в шахти, дегустацію місцевих делікатесів та відвідування ферм і куштування продуктів.

Як повідомлялося, за результатами Всеукраїнського конкурсу обрано найкраще туристичне відео про Київ.

Схожі публікації

Залишити коментар