Невідомий Львів. Як виглядає найбільший в Україні трубний орган зсередини

від Стожари

А Ви знали, що найбільший в Україні трубний духовий орган знаходиться у Львові та має аж близько шести тисяч труб. Його побудували австрійці в 1932-33 роках і він ще досі неймовірно виглядає та звучить. В Органному залі майже щодня дають концерти, а від музики аж мурашки по шкірі бігають.

Про найбільший в Україні трубний орган розповів на сторінках сайту RZDS, знаний у місті лева дослідник підземель Андрій Риштун (з його дозволу, й публікуємо цікавинку).

“Нарешті нам вдалося потрапити за лаштунки Львівського органного залу та побачити все на власні очі. Це були неймовірні відчуття блукати нутрощами музичного інструменту та спостерігати як все працює зсередини”, – розповідає пан Андрій.

Так виглядає з середини найбільший в Україні музичний інструмент

Львівський Органний Зал знаходиться у старовинному колишньому храмі Марії Магдалини на перехресті вулиць Ген. Чупринки та С. Бандери. Це майже центр міста, тож сюди дуже полюбляють приходити львів’яни, не кажучи вже про туристів. І недарма! Крім красивої будівлі та затишного дворика тут ще можна насолодитися вишуканою музикою.

Ну а для молодшого покоління орган це Хелловін та музика з «Родини Адамсів».

Переступивши поріг колишнього монастиря ми завмираємо від здивування. Замість сірого коридору та напівтемних келій бачимо сучасну мистецьку галерею. Останніми роками органний зал активно реконструюють та розвивають. Не забуваючи, при  цьому, про його багату історію.

Нещодавно було відновлено настінні розписи Я. Розена, які були поховані в туалеті під сірою плиткою та відреставровано старий рояль, який тепер, бере участь в концертах. Та, що найголовніше, адміністрація дбає про автентику концертного залу і стан його головного інструменту.

Трубний орган працює наступним чином. Коли ми натискаємо на клавішу то відкривається пневматичний клапан. Через цей клапан повітря дує в трубу зі спеціальним вирізом, схожим як у свистка. І труба починає звучати!

Дослівно від п.Шантора “Коли ми натискаємо на клавішу, то спочатку дякуючи контактам (18 вольт) потрапляє до тонового магніта, котрий відкриває у тоновому релє мембрану! Ця мембрана відкриває повітря у мембранову рейку і потім ці мембрани відкривають у віндладі свіже повітря, яка потрапляє у певну трубу! Таким чином труба може зазвучати!

На сцені стоїть гральний стіл з клавішами. Це головний орган управління музичного інструменту. Він має кілька клавіатур, схожих як у фортепіано. Вони називаються мануалами. Кожна клавіша на мануалі відповідає одній ноті. А кожна нота має свою окрему трубу.

«Але ж ноти бувають різні, як і різним є звук у духових інструментів»,- зауважите Ви. Вірно, бувають дзвінкі ноти, глухі, схожі на звуки Пікардійської Терції чи спів птахів. Ноти одного типу групуються та називаються регістром. Регістрів може бути багато, а ті самі клавіші на мануалі відповідати різним регістрам.

У Львівському органі є аж шістдесят різних регістрів. Це робить його звучання різноманітним та дуже багатим. Регістри перемикаються жовтими клавішами обабіч мануалів. Таким чином одна і та ж «клавіатура» може видавати зовсім різні звуки.

І це ще не все! В органіста, крім двох рук, є ще дві ноги. Вони також беруть участь у виконанні музики, натискаючи на клавіші в “підлозі”. Зазвичай це низькі, дуже потужні звуки.

А ви знали, що вважається поганим тоном ставати ногами на “педалі” коли сідаєш за орган? До педальної клавіатури можна торкатися лише під час гри на інструменті.

Підвести до грального стола на сцені всі шість тисяч труб складно. Тому використано електричне обладнання. Кожне натискання клавіші замикає контакт. Далі струм по дротах тече в шафу, що за сценою, і вже там активує електромагніт. Він, в свою чергу, вмикає реле-мембрану. Мембрана схожа на шкіряну подушку яка надувається і опусається до низу. Та відкриває повітряний канал який заведений до відповідної труби. Повітря поступає в трубу і вона видає звук!

Про роботу цього унікального інструменту львівським дослідникам розповідав пан Шандор з Ужгорода, який власноручно відновив більше сорока органів на Закарпатті і є автором монографії про них. Кажуть, він один з кращих спеціалістів у своїй галузі.

“Нам дуже повезло що п. Шандор погодився приїхати сюди та все показати”, – наголошує пан Андрій.

Автор цього матеріалу вперше бачив орган зсередини. Через це в статті можливі технічні неточності чи власна інтерпретація почутого. За 100% точною та достовірною інформацією звертайтеся, будь ласка, безпосередньо до пана Шандора.

Схожі публікації

Залишити коментар