Природоохоронна організація “WWF-Україна” презентувала унікальні фото тваринного світу Карпат

від Комарі Альберт

У природи завжди є свій ритм і, не зважаючи на війну, тварини продовжують жити своїм життям, яке потрапляє в об’єктиви фотопасток дослідників. У будь-якому випадку збереження природи – це обов’язок кожної людини, й тому це питання є важоивим навіть в умовах війни з російським агресором.

Відповідні світлини надала організація “WWF-Україна” (Всесвітній фонд природи, українське відділення).

Усі ці фото зроблені 2022 року в українських Карпатах. Більшість світлин – з території ДП “Ясінянське лісомисливське господарство”, що в Рахівському районі Закарпатської області, а деякі – з Прикарпаття, з Верховинського національного природного парку.

На фото можна побачити різних тварин в їхньому природному середовищі.

Відзначимо, що ще наприкінці вересня “WWF-Україна” розпочала інформаційну кампанію щодо безпеки перебування на природі та розповідає про принципи взаємодії людини й довкілля під час війни.

“Українці звикли жити поруч з природою й користуватися її послугами, для нас це – непомітна, цілком безпечна буденність. Та війна, що змінила усі аспекти нашого життя, змінила також звичні нам способи взаємодії з довкіллям у місті, селі, дикій природі під час відпочинку, роботи, мандрівки або простої зупинки авто біля мальовничого узбіччя. Природні території, які раніше були доступними нам без обмежень і застережень, сьогодні зазнають руйнувань і стали забороненими. Та попри все, продовжують забезпечувати нас критично важливими екосистемними послугами, а також допомагають відновити фізичне та емоційне здоров’я. Так само як ми потребуємо допомоги від природи, природа потребує підтримки від нас”, – зауважують у  “WWF-Україна”.

За інформацією ООН, сьогодні Україна є найбільш замінованою країною у світі. Очищення від вибухонебезпечних матеріалів потребує близько третини площі України.

За даними Міністерства довкілля, за пів року війни в Україні постраждало майже 3 млн га лісів (третина лісового фонду), а збитки становлять до 183 млрд грн.

Від початку війни у кожній області Україні встановлено ряд обмежень і правил відвідування природних територій. 

За оцінками експертів, від 20 до 30% території України зазнали впливу війни – це забруднення вибуховими снарядами, лісові пожежі внаслідок обстрілів, забруднення повітря, ґрунтів та ґрунтових вод. 

Всесвітній фонд природи WWF — одна з найвпливовіших та найбільших незалежних природоохоронних організацій у світі, що нараховує понад 5 мільйонів прихильників і має представництва у понад 100 країнах світу.

Місія організації — зупинити деградацію природних систем планети та побудувати майбутнє, у якому людина житиме в гармонії з природою. Цього можна досягти шляхом збереження біорізноманіття планети, раціонального використання природних ресурсів, зменшення забруднення та нераціонального споживання.

Понад 20 років WWF реалізує проєкти в Україні. З 2019-го ми діємо як національне представництво WWF, яке об’єднує представників громадськості та науковців. Наша діяльність стосується, у першу чергу, таких тем, як ліси, прісна вода, рідкісні види та клімат.

Читайте також: Школярку з України офіційно визнали генієм у США за проєкт очищення річок.

В Україні презентували мобільний додаток для походів у Карпати, а українець організовує походи в гори заради відновлення ветеранів і людей з ампутацією

Схожі публікації

Залишити коментар