Російську визнали “мовою міжнаціонального спілкування” в Молдові

від Стожари

Парламент Молдови ухвалив, 16 грудня, закон про функціонування мов на території республіки, в якому російська мова стає “мовою міжнаціонального спілкування”.

Про це повідомляє Інтерфакс.

Так, згідно з прийнятим законом, у взаєминах з органами влади, а також з підприємствами мовою усного та письмового спілкування є державна мова та/або російська мова як “мова міжнаціонального спілкування”.

Закон був прийнятий одноголосно голосами депутатів парламентської більшості – Партії соціалістів і партії “Шор”.

Опозиція бойкотує засідання парламенту на знак протесту проти затвердженого парламентською більшістю “токсичного” порядку денного.

Згідно з прийнятим законом, у взаєминах з органами державної влади, а також з підприємствами та організаціями, розташованими на території Молдови, мовою усного та письмового спілкування є державна мова та/або російська мова як “мова міжнаціонального спілкування” за вибором громадянина.

Також передбачено, що “держава повинна створити всі умови для використання і розвитку російської мови в якості мови міжнаціонального спілкування”. Згідно із законом, на російську мову повинні перекладатися всі назви вироблених в країні товарів і послуг, ліків, а також таблички державних і громадських установ.

Закон пропонує запровадити “особисту відповідальність” чиновників у випадку відмови, на вимогу громадян, дати відповідь на усну або письмову петицію російською мовою. Водночас, закон зобов’язує керівників державних установ володіти державною мовою.

Документ передбачає, що “знання державної мови в Молдові є моральним зобов’язанням представників національних меншин, а держава зобов’язана створити умови для безкоштовного вивчення державної мови, особливо, в місцях компактного проживання національних меншин”.

Прийнятий закон покликаний замінити закон про функціонування мов, який функціонував раніше. Він був прийнятий в Молдавській РСР 31 серпня 1989 року, але був скасований в 2018 році Конституційним судом, який визнав його “застарілим”.

Схожі публікації

Залишити коментар