Україна має приділяти більше уваги своїй діаспорі, – президент СКУМО Дмитро Лекарцев

від Стожари

Україна має зробити висновок з того факту, що українці Молдови підтримували на виборах ДОДОНА. Це є результатом відсутності активної інформаційної політики Києва у відношенні до місцевої діаспори. А як показали ці вибори, діаспора може бути потужною силою в політичному процесі.

Про це заявив президент Світового конгресу українських молодіжних організацій (СКУМО) Дмитро Лекарцев, у коментарі Інституту Демократизації та Розвитку, щодо виборів у Молдові та чого очікувати Україні від нового президента.

Разом з тим, президент СКУМО зауважив, що: “результати недільних виборів безумовно є знаковими для Молдови. Крім того, що вперше президентом Молдови стала жінка, так ще за Майю САНДУ проголосувала найбільша кількість виборців за всю історію країни. Це величезний кредит довіри як для пані САНДУ так і для політичної сили, яку вона очолює.

Але треба розуміти, що це не означає про остаточну перемогу проєвропейских сил в Молдові. РМ є парламентською республікою, де президент є номінальною фігурою, хоча і має вплив на призначення голів силових структур та формування зовнішньої політики. Скоріш за все потрібно очікувати, що в 2021 році в Молдові відбудуться дострокові парламентські вибори і на яких ПАС має шанси отримати значну кількість місць в парламенті.

Чим важливі результати виборів для України? Головне це розмороження дипломатичних відносин між двома державами. Проросійська позиція ДОДОНА заважала повноцінному спілкуванню Кишинева з Києвом. Українська сторона вже висловила готовність до діалогу. Президент ЗЕЛЕНСЬКИЙ був одним з перших хто привітав САНДУ з перемогою.

Для Молдови гарні відносини з Україною необхідні для врегулювання придннстровського конфлікту, а також для відновлення контролю за східним кордоном країни. Для України проєвропейска Молдова, це відсутність нового джерела російського впливу на південому заході.

Також Україна має зробити висновок з того факту, що українці Молдови підтримували на виборах ДОДОНА. Це є результатом відсутності активної інформаційної політики Києва у відношенні до місцевої діаспори. А як показали ці вибори, діаспора може бути потужною силою в політичному процесі”.

З іншими думками експертів, щодо результатів виборів у Молдові та чого очікувати Україні від нового президента Республіки Молдова, можете познайомитись на сайті Інституту Демократизації та Розвитку.

Схожі публікації