Українська волонтерка із Неаполя балотується до Львівської міської ради

від Стожари

Українці діаспори повертаються в Україну, щоб втілити досвід набутий за кордоном. Серед них – колишня жителька Неаполя Уляна Кузик. Вона балотується до Львівської міської ради.

Про це розповідає Маріанна Сороневич на сайті “Української газети” в Італії.

Уляна Кузик 17 років жила в Італії. На Львівщині її знають як тендітну білявку з сяючими очима, що залишила забезпечене життя, бізнес та родину в Італії заради допомоги військовим і потребуючим в Україні. Історія її волонтерства почалась із Революції Гідності, коли разом із подругами почала відправляти перші посилки на Майдан.

Саме вона створила в Неаполі волонтерську групу “Допоможемо нашим захисникам разом”.

Тоді дівчина й уявити не могла, що незабаром сотні українських емігрантів об’єднаються та завдяки її завзятості передадуть ще тонни допомоги українським захисникам на передову та ощасливлять не одну знедолену родину.

Волонтери збирали та відправляли на Схід Україну допомогу, зокрема – бронежилети, тепловізори, одяг, медикаменти та продукти харчування бійців в зоні АТО. Дедалі частіше вона почала приїжджати в Україну.

«Я добре вивчила соціальну сферу — адже це одна з найважливіших сфер життя суспільства, в якій реалізуються соціальні інтереси всіх верств населення, відносини суспільства і особи, умови праці й побуту, здоров’я, відпочинку» – ділиться Уляна Кузик.

Повернувшись в Україну дівчина створила організацію “Благодійний фонд “Уляни Кузик”, стала начальником управління постачання ДУК ПС.

Фонд зайнявся допомогою сім’ям військових – поранених ветеранів і їхнім дітям. Потім почали допомагати й інших потребуючим категоріям – соціально незахищеним, людям з інвалідністю, пенсіонерам.

Наразі, Уляна Кузик разом з подругою Уляною Дорош втілюють в життя ідею соціального кафе “Базилік”, у якому могли би працювати ветерани АТО/ООС і люди з обмеженими можливостями. Виручені кошти планують віддавати на благочинність. Його відкриття очікується уже найближчим часом.

“Ми із подругою Уляною Дорош, діючою депутаткою облради, разом вирішили спробувати створити благодійне соціальне кафе “Базилік”. Від області був конкурс соціальних проектів і ми, подали заявку від “Благодійного Фонду “Кузик Уляни”. Мета проекту у тому, щоб створити соціальне підприємство і взяти на роботу незахищені категорії населення, а виручені кошти мають іти на діяльність фонду. Тобто фонд сам працює, заробляє на себе, допомагає з цих грошей і не просить пожертв. Я вирішла зробти кафе, бо тут на вулиці ген. Чупринки колись вже було кафе “Лілея”. Закладів, де можна недорого поїсти поруч теж немає. Так з’явилась ідея кафе італійської кухні “Базилік”, – розповідає Уляна Кузик.

Волонтерка жартує, що після повернення в Україну їй довелось навчитись і бухгалтерській, і будівельній, і юридичній справі. А нещодавно наважилась на ще один напрямок – спробує стати депутаткою та допомогти людям реалізувати місцеві проекти, користуючись власним досвідом.

Схожі публікації

Залишити коментар