«Плануємо нові проєкти, акції і заходи для актуалізації та популяризації ідей, які розвивав Маркіян Шашкевич», – з інтерв’ю

від Стожари

Українська культура, суспільство розвиваються і збагачуються, в основному, на усталеній основі народних традицій та цінностей. В усі історичні періоди еліта українського суспільства визначалася передусім тим, що відшуковувала моральні ідеали, шляхи відтворення великого для суспільства, нові й більш досконалі цілі. І Маркіян Шашкевич (06.11.1811-07.06.1843) перебуває серед достойників цієї української еліти.

Відзначимо, що в українському освітньому просторі успішно здійснюють діяльність 5 закладів, яким присвоєно ім’я Маркіяна Шашкевича – у Золочеві, Львові, Бродах, Білому Камені, Дулібах (усі Львівщина) й Чорткові (Тернопільщина). Важливо також, що у Перемишлі (Польща) понад сто років працює комплексна школа імені Маркіяна Шашкевича. В межах проєкту «Інститут Маркіяна Шашкевича» (ГО «Україна-Європа-Світ») здійснимо знайомство з низкою закладів, діяльністю, поступом та перспективами освітніх установ, котрі володіють почесним ім’ям М. Шашкевича.

Нижче виклад інтерв’ю з пані ПАТРИК ОКСАНОЮ, заступником директора з виховної роботи, та ЛЮДМИЛОЮ ПОЦІЛУЙКО, керівником зразкового музею «Шашкевич і Золочівщина», Золочівського ЗЗСО І-ІІІ ст. №2 імені М. Шашкевича. Організатори інтерв’ю висловлюють вдячність за виділений час та надані матеріали.

Є.З.: Шановні пані Оксано та пані Людмило, щиро вдячний за можливість спілкування з вами. «Друга школа», як здавна згадують про навчальний заклад у Золочеві, – школа з цікавою історією, що пройшла низку періодів розвитку. Ваша розповідь про етапи діяльності освітнього закладу буде цікавою і корисною учням, випускникам, небайдужим українцям краю та далеко за його межами.

…1944 рік. Український нарід перебуває у вирі Другої світової війни, все навколо здригається від вибухів, ще чути відголос плачів, розпачу і зневіри. А подвір’я, де тепер знаходиться Золочівська музична школа, заполонила місцева галаслива дітвора, яка прийшла на перший урок у новостворену середню школу, директором якої став учитель німецької мови Дмитро Миколайович Литвин.

Головний корпус Золочівського ЗЗСО І-ІІІ ст. №2 імені Маркіяна Шашкевича, жовтень 2023. Джерело: сайт закладу

Влітку 1945 року у місті відкрили ще одну школу і відтоді наша школа почала називатись Золочівська жіноча середня школа №2 й розмістилась у приватному будинку заможного поляка. У новому приміщенні радо вітала школярів директор Жуйкова Марія Іванівна, а завучем школи став вчитель української мови та літератури Грабовецький Андрій Миколайович. Тоді у школі навчалось лише 300 учнів в українських та польських класах, а працював 21 учитель. З 1945 по 1954 роки школа була жіночою, хоча у 10-му класі навчалися троє хлопців і серед них – майбутній завуч школи Піхур Микола Данилович. У цей період директором був Калітинський М.П. і перший випуск школи відбувся у 1946 році. Далі управління школою перейшло до Картамишевої К.Д. і, згодом, до Бондаренко О.П. Впродовж 1950-58 років кількість учнів зросла до 600, керувала школою Брижко Ніна Іванівна.

Неодноразово школа змінювала своє місце розташування у Золочеві – у приміщенні колишнього дитячого садочку №5, у корпусі теперішнього готелю «Україна», в Станції Юних Техніків і по вул. Поштовій. Школа постійно розвивалася: збільшувалась кількість учнів, уже навчалися разом хлопці і дівчата, разом з тим також оновлювався педколектив – приходило більше молодих вчителів.

З 1963 до 1982 року керівником школи стала Скорик Марія Луківна, яка до цього була незамінним завучем. За час її керівництва школа, яка на той час вже знаходилась у теперішньому старому корпусі, почала розбудовуватися: створено 15 нових класів, гардероб, майстерні, спортзал чекали на учнів. Із 1982 року СШ №2 м. Золочева очолював Денисів Теодор Григорович, котрий продовжив розбудовувати школу. У новому добудованому приміщенні розмістилися шкільна їдальня, тир, 15 класних кімнат, актовий зал, кімнати естетичного виховання. Крім того було реконструйовано приміщення у місті по вул. Івасюка. На місці одноповерхового гуртожитку для учнів із сільської місцевості виріс двоповерховий будинок, в якому була бібліотека, майстерні по обробці металу, кабінети обслуговуючої праці та швейної справи, кімнати для занять шкільного духового оркестру. З 1986 року розпочато будівництво критого шкільного плавального басейну, який, на жаль, не функціонує. У ті роки школа налічувала більше 2 тис. дітей, тому навчання було організовано у дві зміни.

Свято «День знань» у школі, 01.09.2023. Джерело: з архіву закладу

З 1989 по 1996 роки правління школою узяв на себе Назар Володимир Йосипович – інтелігентна людина, розумний математик, який підтримував школу в належному стані. З 1997 по 2001 рік очільником був Басараб Володимир Андрійович, який пройшов шлях від вчителя фізики до завуча і директора. У 2001 році колектив обирає директором енергійного голову профспілки Бартошика Володимира Зіновійовича, під керівництвом якого школа суттєво оновилася і модернізувалася.

Із 2005 по 2021 рік під керівництвом Кравчука Володимира Григоровича у Золочівському ЗЗСО І-ІІІ ст. №2 особливо важливого значення надавалося поглибленню співробітництва між школами, що носять ім’я Маркіяна Шашкевича на Львівщині, Тернопіллі та у м. Перемишль (Польща), військово-патріотичному. З 2021 року закладом успішно керує і продовжує справу своїх попередників молода та ініціативна директорка Смолінська Оксана Федорівна.

Є.З.: Багато випускників школи імені Шашкевича у Золочеві, котрі становлять гордість для педагогічного та учнівського колективу, опинилися далеко за межами рідних стін. З яких далеких країв, у т.ч. з-за кордону, і як комунікують, якими справам підтримують свою школу випускники?

Наша школа гордиться своїми випускниками, які гідно представляють Україну та суспільство, зокрема Золочівщину й наш заклад у різних куточках світу. Вони діляться своїми успіхами та досягненнями, пропагують належні цінності, українську мову та культуру, активно співпрацюють з організаціями української діаспори, поширюють в інформаційному просторі матеріали про свою діяльність за кордоном і на підтримку України. Це мотивує наших сучасних школярів. Нам відомо, що наші випускники є також активними волонтерами і підтримують бійців Сил оборони України із місць свого проживання чи перебування – Канада, США, Австрії, Німеччина, Іспанія, Італія, Польща, Англія та інших країв.

Педагогічний колектив школи, 2023 рік. Джерело: з архіву закладу

Є.З.: Уже поважний відрізок часу освітній заклад у Золочеві носить ім’я західноукраїнського просвітителя Маркіяна Шашкевича. А як виникла, упроваджувалась і підтримується ця ідея?

На початку 1990-их років, у роки здобуття Україною незалежності, у Золочеві ніщо не нагадувало про те, що наш край – батьківщина Маркіяна Шашкевича. Педагоги школи розуміли, що зумисне замовчування цього факту було сплановано радянською системою, щоб не дати можливості молоді мати гідний приклад для наслідування.

Є багато шкіл у Золочівськім краї,

Де навчають мудрості дітей,

Та одна, найкраща, всіх нас обєднає

Словом Маркіяна та ідей!

Вище наведені слова гімну нашої школи, якій у травні 1992 року було присвоєно ім’я яскравої зорі галицького краю – Маркіяна Шашкевича. Цьому передувало створення літературно-етнографічного шкільного музею «Шашкевич і Золочівщина», який є своєрідним центром, що об’єднує і згуртовує учнівський колектив.

Є.З.: Ви згадали про музей. У школі тривалий час діє музей “Шашкевич і Золочівщина”, яку роль він відіграє?

Літературно-краєзнавчий музей «Шашкевич і Золочівщина» було створено у 1991 році у Золочівській ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 ім. М. Шашкевича завдяки старанням та наполегливій праці вчителя української мови та літератури світлої пам’яті Зварич Н.А., колишнього заступника директора школи з виховної роботи Леськіва О.В. та допомозі педагогічного й учнівського колективів. Тут робиться все, аби не висихало життєдайне джерело народної мудрості і творчості, аби й завтра лунала українська пісня, милувала око наша вишивка. Музей відіграє величезну роль у національному та патріотичному вихованні підростаючого покоління, формуванні національної самосвідомості громадян України. Свідченням плідної роботи музею було присвоєння йому у 2005 році звання «Зразковий музей». У 2006–му ми стали лауреатами Всеукраїнського конкурсу «Україна – 3000».

Вшанування пам’яті М. Шашкевича у шкільному музеї, 2022 рік. Джерело: сайт Золочів.нет

Є.З.: Також суспільному загалу відомо, що заклад системно проводить різні заходи, зокрема конференції, на ушанування М. Шашкевича.

Так, колектив школи завжди урочисто вшановує М. Шашкевича. Систематично відбуваються свята, виховні заходи, концерти, проводимо конкурси. Учні школи беруть активну участь у загальноміських та районних заходах, присвячених Будителю Галичини. Вже традиційно щороку в день народження М. Шашкевича учні та вчителі спільно з дирекцією школи покладанням квітів до пам’ятника в центрі Золочева вшановують Велику Людину.

Актуальним аспектом є військово-патріотичне виховання шкільництва на ґрунті ідей Шашкевича. Здавалося б, шашкевичіана не дає нам прикладів збройної боротьби за свободу і незалежність, та вивчаючи родовід Шашкевичів, ми знайомимося із Богуславом Шашкевичем, славетним нащадком Маркіянової родини. У нашій школі є чота старшокласників імені Богуслава Шашкевича. Він був зразком військової доблесті й мужності та служить прикладом для учнівської молоді та теперішніх військовослужбовців. Проводимо щорічний Фестиваль маршу та пісні на пошанування наших Захисників й Захисниць у велике свято 1 жовтня – Покрови Пресвятої Богородиці, День захисників України та День українського козацтва.

Нашим воїнам, що захищають наш мир і спокій від терористичної Росії, як ніколи потрібна духовна підтримка військових капеланів. Вражає сучасних учнів ревна діяльність священників-випускників нашої школи о. Михайла Сукмановського, о. Степана Галая, о. Тараса Жуковського, котрі є гідними нащадками о. Маркіяна Шашкевича. Вихованці навчального центру Національної гвардії України, що у Золочеві, також є частими гостями нашої школи, музею. Це сприяє популяризації шашкевичезнавства серед військових, які прибули з різних куточків України і, можливо, вперше чують про Шашкевича. Саме вони понесуть у найвіддаленіші куточки України живе Маркіянове слово.

Актуальним на сьогодні є повернення Маркіяна в мистецький простір українців. На шкільному рівні ми намагаємося це зробити шляхом створення презентацій, альманахів, видання збірок поезій про М. Шашкевича, представлення літературно-музичних композицій, проведення конкурсів малюнків, плакатів. Це той мінімум, що ми можемо зробити в школі. А як би хотілося влітку з ровесниками у кінотеатрі просто неба переглянути фільм про Будителя Галичини. А чому б і ні… Сучасний український кінематограф має можливості створити художні фільми чи документальні стрічки про М. Шашкевича. Також не можна недооцінювати впливу на громадську думку і формування ідеології репертуару українського театру. Чудова ідея сценічної постановки твору Романа Іваничука «Вода з каменя» була реалізована викладачами та студентами Бродівського педагогічного коледжу ім. М. Шашкевича і справила неабияке враження на глядачів. Необхідно зазначити, що поверненню Маркіяна в мистецький простір українців також сприяла подвижницька праця київського літератора світлої пам’яті Яреми Гояна, з котрим ми підтримували тісні зв’язки. Він упорядкував, перевидав твори М. Шашкевича у трьох томах і подарував у шкільну бібліотеку та музей.

Зробити Шашкевича сучасним та нагадати про його актуальність сьогодні – нагальна потреба для українського соціуму. Нічого особливого, здається, не було в словах Будителя, чого б не знали його сучасники, але поки всі мовчали, він говорив уголос і говорив українською мовою. До 210 річниці з дня уродин отця Маркіяна Шашкевича [у 2021 році] Рада музею і колектив Золочівського ЗЗСО І-ІІІ ст. №2 ім. М. Шашкевича спільно з ГО «Золочів.нет» розпочали проєкт «Маркіян Шашкевич. Читанка для діточок». Метою проєкту стала ідея популяризації творів Шашкевича для дітей. Аудіозаписи байок та повісток М. Шашкевича було подаровано Ресурсному центру НУ «Львівська політехніка», щоб незрячі діти змогли долучитися до справжнього скарбу, який плекав для нас соборник і просвітитель, поет і священник, автор першої українською мовою читанки для дітей.

Учні-переможці предметних олімпіад, 2023 рік. Джерело: з архіву закладу

У період вшанування 210-ліття уродин Маркіяна Шашкевича, священника та Будителя керівництво Золочівського ЗЗСО І-ІІІ ст. №2 організувало конференцію для старшокласників «Шашкевич крізь призму сучасності». Незважаючи на всі виклики сучасного світу, це була справді чудова нагода висвітлити та переосмислити постать отця Маркіяна для кожного із нас. Модератором конференції була Патрик О. Г., заступник директора закладу. Влучні думки про «Український океан Будителя» висловив почесний учасник нашої конференції Євгеній Захарчук, науковий співробітник Західного наукового центру НАНУ і МОНУ (Львів) і передав привітання від Західного наукового центру всім учасникам конференції. До плідної та славної праці благословив о. Тарас Жуковський, випускник нашого закладу. Своїми виступами учасники вразили велелюдну аудиторію старшокласників, учителів та науковців закладу широким спектром та ґрунтовними доповідями про важливість і багатогранність внеску Маркіяна Шашкевича для утвердження української державності. Зокрема, доповідачі-старшокласники разом із педагогами консультантами обговорили такі теми: «М. Шашкевич – отець духовний проповідник Божого
слова», «М. Шашкевич – Будитель і Соборник України, натхненник
національного пробудження Галичини», «М. Шашкевич – Просвітитель українського народу», «М. Шашкевич – поет і зачинатель нової української літератури в Галичині», «М. Шашкевич – педагог і научитель нації»,
«Світоч Галицького землі у творах митців», «М. Шашкевич – літописець, відкривач нової доби». Відеозапис конференції можна переглянути на сайті закладу.

Є.З.: Які іще можливі заходи плануєте здійснити у перспективі?

Надалі продовжуватимемо плекати усі традиції, що зародилися в нашому закладі впродовж років. Це допомагає згуртовувати колектив, плекати силу духу, тримати освітній та культурний фронт в тилу, дякуючи українським захисникам за таку можливість, націлювати на подолання труднощів та небезпек, що актуальні сьогодні. Також ми не зупиняємося на досягненому, плануємо нові проєкти, акції і заходи для актуалізації та популяризації ідей, які розвивав Маркіян Шашкевич.

Вшанування пам’яті випускників школи, що героїчно загинули в ході загарбницької війни Росії проти України, 2023 рік. Джерело: з архіву закладу

Є.З.: Переконаний, що педагогічний та учнівський колектив Золочівського ЗЗСО І-ІІІ ст. №2 імені Маркіяна Шашкевича прагне і далі розвиватися, творити заклад, в якому приємно навчатись і який даватиме учням не тільки знання, а й уміння застосовувати їх у повсякденному житті. Які перспективи вибудовуєте у цьому контексті на майбутнє?

Дирекція, педагоги, бібліотекарі, технічний персонал та учнівський колектив сприяють тому, щоб наш заклад розвивався та працював на високому рівні. Окрім ґрунтовних знань з основ наук, найбільшого значення надаємо вихованню почуття патріотизму, відповідальності за свою країну. Особливу увагу приділяємо талановитій молоді, тому прагнемо продовжувати преміювання талановитих учнів, розпочате Михайлом Шашкевичем [далекий родич Маркіяна Шашкевича із Чикаго, США].

На Білій горі біля рідного Маркіянового села Підлисся, серпень 2023 року. Джерело: з архіву закладу

Два роки триває та будемо і надалі продовжувати проєкт з українською школою у м. Редінг (Великобританія), яким керує вчителька української мови та літератури Наталія Гевко. Плануємо усіма можливими засобами популяризувати духовну, громадську, просвітницьку, літературну, мовознавчу та культурну діяльність М. Шашкевича. Мамо наміри оцифрувати матеріали музею, створити онлайн-екскурсії по музею. А після однозначної перемоги українських воїнів над московитським ворогом очікуємо відновлення традиційних зустрічей освітніх та наукових закладів, що носять ім’я Маркіяна Шашкевича – «Шашкевичівок» на Білій горі біля рідного Маркіянового села Підлисся.

Є.З.: Щиро вдячний вам, пані Оксано та пані Людмило, за спілкування. Бажаю нових здобутків колективу Золочівського ЗЗСО І-ІІІ ст. №2 імені Маркіяна Шашкевича в подальшій освітній діяльності!

Організація та проведення інтерв’ю:

Захарчук Євгеній,

науковий працівник, випускник СШ №2 м. Золочева у 1984 р. (за сприяння Західного наукового центру НАНУ і МОНУ та Громадської організації «Україна-Європа-Світ»)

Схожі публікації

Залишити коментар