У Бордо українська збірна успішно виступила на European company sport games 2023

У французькому місті Бордо з 14 по 18 червня за участі української збірної були проведені 24-ті масштабні змагання European company sport games 2023. Приймаючою стороною заходу є Федерація корпоративного спорту Франції (Fédération Française du Sport d’Entreprise, FFSE). Організатором української збірної виступила Асоціація «Наше студентство у Франції» (Nos étudiants en France, NEF).

Про це з місця подій повідомляє кореспондентка “Стожарів”.

Асоціація «Наше студентство у Франції» успішно організували збірну команду України для участі в Європейських корпоративних спортивних іграх 2023 на запрошення Федерації корпоративного спорту Франції (FFSE)”, – йдеться у повідомленні асоціації на офіційній сторінці у FaceBook.

Змагання проходили у 41 виді спорту. 18 українських учасників були представлені у наступних дисциплінах:

  • футбол 7 на 7
  • спортивне орієнтування
  • біг 5 та 10 кілометрів

“У футболі наші учасники зайняли почесне 3 місце у групі, зігравши з командами Франції та Іспанії, а у біговій дисципліні наша команда закріпилась у топ-150 серед 334 учасників. Президент нашої асоціації @nsydorenko був обраним Головою української делегації, а також мав почесну місію внесення державного прапору України на параді-відкритті Ігор.

Усього у змаганнях взяли участь понад 7 500 учасників з 26 країн, вони представляли 400 компаній (зокрема, такі як Christian Dior, Porsche, Mercedes-Benz, низка авіаційних компаній Європи, комерційні банки та інші.)

“Наші учасники, серед яких немає підготовлених спортсменів, змагались не на результат, а з метою нагадування європейським громадянам про те, що війна все ще триває і зменшувати допомогу Україні зараз аж ніяк не можна.

Nous sommes immensément reconnaissants à la Fédération Française du Sport d’Entreprise (FFSE) pour cette invitation et pour la prise en charge la participation, l’hébergement et la nourriture de notre délégation d’athlètes aux XXIV JEUX EUROPÉENS DU SPORT D’ENTREPRISE.

Від імені усієї команди, ми дякуємо нашим захисникам та захисницям за можливість здіймати наш стяг у серці Європи”, – зазначають представники Асоціації «Наше студентство у Франції».

Як жест солідарності з Україною, організатори вирішили за власний рахунок забезпечити для українських спортсменів внесок за участь у змаганнях, проживання в чудових готельних номерах з кондиціонерами, якісне харчування та вільний проїзд у громадському транспорті Бордо, пам’ятні сувеніри. За словами Голови української делегації, організаторами були підготовлені навіть такі деталі як великий жовто-блакитний прапор для церемонії відкриття ігор та узгоджена музика, під яку виходила наша команда.

Журналістка “Стожарів” поспілкувалася з президентом NEF Микитою Сидоренко.

“Стожари”: Розкажіть, будь ласка, як так вийшло, завдяки чому, ваша асоціація зконтактувала з організаторами цих спортивних змагань чи це вже давня співпраця?

Nikita Sydorenko: “Мені надійшло повідомлення від Асоціації українців в Тулузі про те, що буде така можливість, федерація французька хоче забезпечити участь українських спортсменів в цих змаганнях. І надалі я вже вийшов на пряму на організатора, ми поспілкувалися в яких дисциплінах це можливо, в якій кількості, які умови і так далі. Це було десь за два з половиною тижні до змагань. Ми зробили від себе допис в усіх соціальних мережах асоціації, плюс написали нашим студентам в Бордо, які також почали поширювати інформацію… І ось таким чином ми зібрали команду”.

“Стожари”: Ваші враження – як сприймали українські збірну, якою була загальна атмосфера змагань?

Nikita Sydorenko: “Українську збірну сприймали звичайно позитивно, з повагою, переважно, скажімо так. Якихось провокацій не було. Усе керівництво федерації, можу сказати після особистого спілкування з ним, дуже глибоко в темі війни. Тобто, стосовно питання сприйняття проблематики війни тут за кордоном, зокрема у Франції, стосовно того, що “це тільки наша війна..”, про те що “це далеко..”. В них цих думок якраз немає. Вони розуміють, що це неподалік, що це поруч і що в будь-який момент це може прийти і до них. А, якщо це прийде до них, то готових людей відстоювати все так само як наші військові, в них, вони і самі кажуть, що не багато. Тобто вони дійсно в темі, вони розуміють як це важливо, але..  Від себе кажуть, що допомагають по-максимуму з того, що є в їх повноваженнях. Як, наприклад забезпечити нашу участь, максимально комфортну, в максимально класних умовах, це те що вони можуть. В цілому ж на параді-відкритті, мені здається, українській збірній аплодували і зустрічали найкраще, найгучніше, багато хто робив фото. Й на самих змаганнях для самих команд це було дуже цікаво, з нами зробити фото. Ми показали нарну гру. І в цілому було позитивно”.

Голова української делегації також розповів, що в Україні є своя Федерація корпоративного спорту (і на церемонії відкриття цих змагань у Бордо була присутня її очільниця, вона власне і презентувала збірну в ході параду команд на Place des Quinconces). За його словами, “достатньо тісні відносини французької і української федерацій”, однак, в умовах воєнного стану виїзд спортсменів з України, вочевидь, був досить проблематичним. Отже цього року вийшло так – набирали людей серед тих, що вже були у Франції.

Також в нинішній ситуації, при організації участі нашої збірної цього року не були задіяні й офіційні особи з боку власне української держави. Можна, навіть сказати, що команда була зібрана дещо спонтанно, але “нашій державі можуть позаздрити багато людей, що ми ось такі організовані, і якщо треба щось робити, то ми робимо це швидко і гарно”.

Підтримка української збірної також була від асоціації українців в Тулузі та асоціації українців в Бордо (La Maison Ukrainienne.Bordeaux.Mérignac)

“Стожари”: Враховуючи цей досвід співпраці з організаторами цих змагань, можливо варто зробити участь української збірної традиційною? Що ви з цого приводу думаєте? Чи ви б хотіли цим займатися в наступні роки?

Nikita Sydorenko:  “Враховуючи досвід..  Я не знаю. Втім, після змагань був у мене особистий діалог з президентом (ред. – monsieur Didier Besseyre – président de la Fédération Française du Sport d’Entreprise (FFSE) він іще раз висловив підтримку нам і нашій державі. Чоловічій частині команди він сказав не розслаблятися і не забувати навіть тут у Франції, про те що може прийти і наша черга бути корисними. Тобто приємно було почути, що людина все розуміє. І також він сказав, що вони, його команда, від себе в професійному плані будуть робити максимум на підтримку і нашої команди, і Федерації корпоративного спорту України”.

Пан Сидоренко зазначив, що поки важко казати, як в наступні роки буде формуватися українська збірна, звичайно, хотілося б під егідою Федерації корпоративного спорту України “збирати нормальну національну збірну, яка тренується, яка проводить збори, яка відбирається, і яка їде. Якщо ні, в принципі ми готові, ми на зв’язку. Наша асоціація (ред. – «Наше студентство у Франції» (Nos étudiants en France, NEF) берется за будь-який проект, де є чергова можливість підняти наш стяг, проявити нас, презентувати нашу державу, наших людей”.

“Стожари”: Кому персонально ви хотіли б подякувати за участь української збірної в цих змаганнях?

Nikita Sydorenko: “Пана Didier Besseyre президента FFSE та Gurvan Heuze керівника аппарату президента FFSE. Якщо виділяти по людям, це саме ось ці дві особи, яким би ми подякували персонально.

Перший, пан Бесейре, він забезпечив цю ідею, він підтримав словом, він підтримав ділом, це безпосередньо завдяки його рішенню стала можлива участь нашої команди.

Другий пан Гурван, це його помічник, який в принципі вів усю комунікацію з нашою командою, він був завжди зі мною на зв’язку до і під час змагань, тобто була повністю координація роботи”.

“Стожари”: Ну і наостанок, в цілому, як би ви охарактеризували виступи наших учасників?

Nikita Sydorenko: “Ну, я вам так скажу, коли ми їхали, ми взагалі один-одного не знали. Ми просто сподівалися гідно виступити. Коли ми почали наші змагання, що з футболу, що зі спортивного орієнтування, ми вже думали про те, чому десь ми програли, що ми могли б краще, тобто почались думки як у команди, яка за щось бореться – тому це вже, як на мене, є позитив. Для людей які приїхали з різних куточків Франції, з різних міст українських, зібрались і вперше побуцали м’яч протягом першої офіційної гри, і виступити доволі гідно, зайняти третє місце в групі, я вважаю, – це надкрутий результат! І надкрутий результат був ви, якби у нас було більше людей на заміну. Бо просто фізично програвали командам, які готувались до цього заздалегідь (я кажу про терміни в кілька місяців). Тому цей результат досить непоганий для нас, людей, які в спортивному орієнтуванні, наприклад, взагалі тільки на місці дізналися, що треба робити. Ну і біг на велику дистанцію, ми виступили краще ніж кожен другий учасник, бо в нас немає місця нижче ніж 150 (з 334 учасників забігів). Як на мене з того, що можна було очікувати це найкращий результат. Ми приїхали боротися не за медалі, ми приїхали нагадати усім про себе, нагадати, що у нас війна продовжується і вона ні як не спала, як це тут подається російською пропагандою проплаченою, вона не стає тихшою, не стає кращою, вона стає тільки більш кровопролитнішою. Тому підняти наш стяг, побачити підтримку людей, це була напевно головна місія”. 

   

Схожі публікації

Залишити коментар