«І мертвим, і живим, і ненарожденним..» – виставка-перфоменс митця і волонтера Володимира Лапшова в Естонії

від Стожари

«І мертвим, і живим, і ненарожденним..» – презентація виставки-перфоменсу від вінницького митця і волонтера Володимира Лапшова відбулася в День захисника та захисниці України під час Мистецького вечора «Україна в віршах», організованого Асоціацією Українських Організацій в Естонії!

На виставці митець презентував 20 вражаючих 4D-картин та розказав 20 історій героїчного спротиву за 19 місяців повномасштабної війни рф проти України. У кожної картини – своя історія. У хронологічному порядку в них відтворені найболючіші трагедії й історії Героїв: військових, медиків, волонтерів, цивільних, дітей..

Участь у перформансі також взяли учні Українського ансамблю пісні і танцю Воля, які одночасно зняли з картин 20 прапорів тих країн, як найбільше допомагають України в її боротьбі з російським агресором. Біля кожної картини запалили свічки – загалом 503. Саме стільки дітей загинуло під час повномасштабного вторгнення рф в Україну за офіційними даними станом на сьогодні.

Як розповів Володимир Лапшов виставка має важливу місію – збір коштів для дитячих соціально-реабілітаційних центрів, де зараз живуть і навчаються діти, що переїхали з тимчасово окупованих територій:

«І мертвим, і живим, і ненародженим…» — у назві виставки пророчі слова нашого Кобзаря. Адже кожна робота про тих, кого, на жаль, забрала війна, кому дивом вдалося вижити і, звісно, для наших майбутніх поколінь. Допоки триватиме війна, я буду продовжувати створювати картини і збирати донати для маленьких українців, які постраждали від війни разом із фондом громади міста Вінниці «Подільська громада».

Виставка картин, яка вже встановила рекорд України та світу, зібрала блізько 100 відвідувачів в Будинку Братства Чорноголових.

«Неповторна атмосфера залу, багато теплих слів, та велике “Дякуємо” – це те, що залишиться в моєму серці після проведення першої Європейської виставки у Таллінні. Неймовірно зворушливо, особисто вразили ваші гості! До речі, деякі вірши чув в перший раз, а акторська майстерність наших українців вражає…», – такий відгук про вечір залишив вінницький митець, який також подякував команді Асоціації за сприяння в організації перформансу:

«Дякую безмежно Асоціація Українських Організацій в Естонії за запрошення! Додам, що уся команда працювала як годинник, і, до речі, лише українці можуть за декілька днів організувати такий івент, який в усьому світі готували б не менше місяця!”.

Далі виставка помандрує світом – вже найближчим часом її можна буде побачити в Ризі!

Завдяки відвідувачам в якості донатів було зібрано 150, 61 євро які Асоціація передала Фонду громади «Подільська громада». Ці гроші будуть направлені для дитячих соціально-реабілітаційних центрів.

Джерело: Асоціація Українських Організацій в Естонії

Схожі публікації

Залишити коментар