Терористична РФія має відповісти і юридично, і матеріально за неспровоковану агресію проти України

від Стожари

За свою неспровоковану агресію проти України терористична росія має відповідати як юридично, так і матеріально. Кожен, хто отримав збитки — як громадяни, юридичні особи, так і держава Україна, — повинен отримати належне відшкодування збитків, завданих російською федерацією.

У запропонованій Україною концепції Міжнародний компенсаційний механізм складатиметься з трьох компонентів:

1. Реєстр збитків. Це база даних, яка має акумулювати усю необхідну інформацію та доказову базу про нанесені збитки, пошкодження, шкоду життю і здоров’ю.

2. Компенсаційна комісія. Це адміністративний орган, який на підставі заяв, поданих до Реєстру збитків, прийматиме рішення про виплату компенсацій та їх розмір.

3. Компенсаційний фонд. Це має бути джерело виплати компенсацій.

На виконання резолюції Генасамблеї ООН щодо забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв’язку з агресією рф проти України у травні цього року Комітетом міністрів Ради Європи прийнято рішення про створення Міжнародного реєстру збитків. До цього договору наразі долучились вже 43 учасники: 42 країни та Європейський Союз як організація.

Реєстр — це повноцінна організація зі своїми органами управління. Для нього буде створена спеціальна цифрова платформа, оскільки передбачається надходження великого масиву інформації. Тобто, процес буде максимально діджиталізовано. Але буде передбачено можливість подати заявку і в інший спосіб. Важливо, що Міжнародний реєстр співпрацюватиме з національними українськими реєстрами, оскільки в них вже міститься чимало інформації про збитки громадян у зв’язку з російською агресією”, — про це зазначила заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра.

Щодо того, як заповнювати заявку до Міжнародного реєстру збитків, яку доказову базу зібрати і подати, — Міністерство юстиції України проводитиме роз’яснювальну кампанію, зокрема через систему надання Безоплатної правової допомоги. Крім того, Міжнародний реєстр збитків матиме свій офіс в Україні, співробітники якого також надаватимуть консультації щодо подання заявок на виплату компенсацій.

Допоки ж ще немає визначених форм заяв, категоризації збитків, вимог до доказової бази — Ірина Мудра радить збирати всю можливу наявну інформацію, яка підтверджує збитки, втрати чи пошкодження як матеріальні, так і нематеріальні. “Виплати без Реєстру — неможливі, Реєстр без виплат — недоцільний, — додала заступниця Міністра юстиції. — Тому, це дві взаємопов’язані речі, які мають бути виконані міжнародною спільнотою”.

Схожі публікації