Українська та європейська оборонні індустрії посилюють співпрацю: у Брюсселі відбувся оборонний Форум

від Стожари

The Ukrainian and European defense industries are strengthening cooperation: a defense forum was held in Brussels

Підтримка української промисловості, зокрема оборонної, відповідає інтересам ЄС з кількох причин. По-перше, сильна та стійка Україна є ключовим фактором стабільності та безпеки в Європі. По-друге, співпраця з Україною може допомогти диверсифікувати ланцюги постачання ЄС. По-третє, це може сприяти економічному зростанню та створенню робочих місць як в Україні, так і в ЄС. Зазначене особливо важливо в період захисту України від терористичної агресії з боку Росії.

Співпраця з ЄС надає українській промисловості доступ до нових технологій, інвестицій та знань, що допоможе їй модернізуватися та стати більш конкурентоспроможною. Це зробить Україну більш стійкою до поточних викликів, пов’язаних з варварською Росією, та допоможе їй швидше відновитися після війни.

06.05.2024 в Брюсселі відбувся Форум Україна-ЄС з питань оборонних індустрій. Захід, вперше організований Європейським Союзом (ЄС), відкривали Високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель та Європейський комісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон разом з Міністром закордонних справ Дмитром Кулебою та Міністром з питань стратегічних галузей промисловості України Олександром Камишіним. Захід проходив за підтримки Бельгії, яка головує в Раді ЄС, та Асоціації аерокосмічної, безпекової та оборонної промисловості Європи (ASD), повідомляє Урядовий портал.

Форум був присвячений зміцненню оборонно-промислового співробітництва між ЄС та Україною з метою надання стійкої військової підтримки Україні, в тому числі в довгостроковій перспективі, та кращого закриття українських оборонно-промислових потреб. Захід зібрав понад 400 представників урядів, оборонних підприємств ЄС та України, галузевих асоціацій, ключових країн-партнерів та організацій, а також інституцій ЄС. Форум став майданчиком для обговорення не лише міжурядових домовленостей, але й конкретних шляхів співпраці між представниками бізнесу.

«Сьогоднішній Форум є ключовим кроком для зміцнення співпраці між оборонними галузями України та ЄС. Це важливо не лише зараз, але й для наших майбутніх потреб. Я переконаний, що форум зблизить наші оборонні індустрії, дозволить нам вчитися одне в одного і допоможе Україні захистити себе від російської агресії. Це може змінити правила гри в довгостроковій перспективі», – сказав Жозеп Боррель.

«Наші зобов’язання перед Україною і наші спільні амбіції мобілізувати європейську промисловість для надання необхідної допомоги є твердими як ніколи. Європейська оборонна промисловість повинна перейти в режим воєнної економіки. Мета полягає в тому, щоб виробляти швидше, більше і разом, щоб продовжувати підтримувати Україну зараз і в довгостроковій перспективі», – зазначив Тьєррі Бретон.

«Україна безмежно вдячна за всю допомогу, яку ЄС та його країни-члени надали та продовжують надавати. Протягом останнього року ми також значно наростили наші власні виробничі спроможності – і ми прагнемо розбудовувати їх у співпраці з нашими союзниками. Ми розглядаємо нашу оборонну промисловість як частину оборонно-промислової бази ЄС, що робить внесок у колективну безпеку держав-членів ЄС», – сказав Олександр Камишін.

Форум оборонних індустрій Україна-ЄС став першим конкретним кроком у реалізації Європейської оборонно-промислової стратегії (EDIS), оголошеної у березні 2024 року. Форум відкриває шлях до визначення конкретних ініціатив, домовленостей і флагманських проектів співпраці між оборонними галузями України та ЄС – наприклад, шляхом створення спільних підприємств. Це сприятиме тіснішій співпраці між оборонними компаніями і поступовій інтеграції української оборонної промисловості в Європейську оборонну технологічну і промислову базу, в тому числі з огляду на процес вступу України до ЄС.

У той час як росія продовжує вести свою жорстоку агресивну війну проти України, ЄС залишається непохитним у своїй рішучості та стійкій відданості підтримці України усіма можливими засобами для її перемоги – як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі. Форум засвідчує це зобов’язання.

ЄС продовжуватиме заохочувати держави-члени до надання більшої та швидшої військової допомоги Україні та підтримки через Європейський фонд миру. ЄС запропонував підтримати спільні закупівлі європейської оборонної промисловості (і Норвегії) та заохочує закупівлі через спільні підприємства між європейською та українською оборонними індустріями. ЄС також працює з українською владою над створенням інноваційного офісу ЄС у Києві до кінця року.

Схожі публікації

Залишити коментар