МІОК запрошує на конференцію «Українські вимушені мігранти: інтеграція, ідентичність, повернення»

від Стожари

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» запрошує до участі в Міжнародній науково-практичній конференції «Українські вимушені мігранти: інтеграція, ідентичність повернення», яка відбудеться у змішаному форматі (онлайн та офлайн) 25 травня 2023 року.

Організатори повідомляють, що це буде перший захід у межах дискусійної платформи, присвяченої проблемам українських вимушених мігрантів.

МІОК започатковує дискусійну платформу, присвячену проблемам українських вимушених мігрантів. У її фокусі три засадничих аспекти:

– інтеграція в нове суспільство,

– збереження ідентичності,

– повернення в Україну та реінтеграція.

З настанням повномасштабної війни рф проти України мільйони українців мусили покинути місця свого проживання та виїхати за кордон. Значна частина оселилася у країнах Європи (станом на початок 2023 р. їх налічується понад 8 млн, причому майже 5 млн із них одержали статус тимчасового захисту). Інші ж мігрували до США, Канади, Японії, Китаю, Австралії.

Масова вимушена міграція українців за кордон стала викликом як для країн-реципієнтів, так і для нашої держави. Попри запроваджені законодавчі можливості, процес адаптації українців до суспільства нових країн залишається складним. Водночас гострим питанням залишається питання ймовірного повернення українських мігрантів та їхньої успішної реінтеграції для відбудови повоєнної України.

Загалом українська вимушена міграція – безпрецедентне явище, яке можна вважати новим феноменом глобальних міграційних переміщень. Воно повністю змінює парадигму світових міграційних процесів, має безліч особливостей, а отже потребує окремого осмислення.

25 травня відбудеться ПЕРШИЙ захід у межах цієї платформи. За його результатами ми визначимо пріоритетність тематики для майбутніх подій та обговорень. До уваги візьмемо думку кожного учасника.

Що?Міжнародна науково-практична конференція «Українські вимушені мігранти: інтеграція, ідентичність, повернення» Робота конференції буде проходити у змішаному форматі
Де?Зала Юліана Захарієвича (214 авд., ІІ поверх головного корпусу Національного університету «Львівська політехніка»)
Покликання на «Zoom»: https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZ0pcumpqDMqG9a5EofPqU-NV8S5WtaNcCfD#/registration
Коли?25 травня 2023 року, початок о 10:00
ОрганізаториМіжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» (МІОК)

Участь у події візьмуть відомі експерти, серед яких:

Елла Лібанова – акад. НАН України, д.е.н., проф., заслужена економістка України, директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України (Київ, Україна);

Ірина Ключковська – к.пед.н., доц., директорка МІОКу (Львів, Україна);

Евген Чолій – Почесний консул України у Монреалі, Доктор Honoris causa Львівської політехніки, Президент ГО «Україна-2050» (Монреаль, Канада);

Людмила Филипович – д. філос. н., проф., провідна наукова співробітниця Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України, професорка Національного університету «Києво-Могилянська Академія», Віцепрезидентка Української асоціації релігієзнавців (Київ, Україна);

Богдан Райчинець – президент Європейського Конґресу Українців, Голова Української ініціативи у Чеській Республіці (Прага, Чеська Республіка).

Разом із ними та іншими учасниками ми обговоримо такі блоки питань:

• Як забезпечити належні умови для ефективної адаптації українських вимушених мігрантів та їхнього постійного зв’язку з Україною? Чи досить уже зроблених кроків? Які проблеми залишаються й далі не розв’язаними?

• Яким є соціально-економічний стан українських вимушених мігрантів та їхні фінансові спроможності? Як впливають вимушені мігранти на суспільство й економіку основних країн-реципієнтів?

• Чи створені можливості для збереження української національної тожсамості за кордоном? Чи стане ця хвиля вимушених мігрантів новою українською діаспорою?

• Коли та за яких обставин можливе повернення українських мігрантів? Які зміни вносить Україна в стратегічне планування у сфері міграційної політики, зокрема щодо повернення українців з-за кордону?

Наприкінці зустрічі присутні матимуть змогу взяти участь у голосуванні за вибір теми наступного заходу.

За деталями просимо звертатися на електронну скриньку МІОКу: [email protected].

ЗМІ просимо звертатися на [email protected] та за телефоном: +38(032)258-01-51, 096 540 56 33.

Схожі публікації

Залишити коментар