Ведмедик Місьо, якого провідник ОУН Степан Бандера подарував юному українцю з Бельгії

від Стожари

Цього ведмедика звуть Місьо. Його у 1958 році подарував юному українцю з Бельгії Зенону Ковалю його хресний – провідник ОУН Степан Бандера. Згодом пан Зенон став дипломатом і представляв свою країну у багатьох державах і оцей талісман Місьо завжди був з ним. Як і пам’ять про хресного.

“Влітку 1958 року до мого батька Омеляна Коваля, що проживав у Брюсселі, навідався гість. Вуйко Степан приїхав на Всесвітню виставку Експо – ту саму, в рамках якої в місті відкрили знаменитий Атоміум. Мені тоді було неповні 4 роки. Батьки наказали нічого не розповідати про гостя, з ним навіть не фотографувалися. Моїй сестрі, на рік старшій Зореславі, вуйко Степан подарував плюшевого песика. А мені – ведмедика, якого я назвав Місьо” – згадував Зенон Коваль.

Омелян Коваль (1920–2019) – уродженець Прикарпаття, був членом проводу Організації українських націоналістів. А загадковий гість Ковалів – Степан Бандера (1909–1959), провідник ОУН. Восени наступного року його знайшли при смерті біля помешкання в Мюнхені. Пізніше виявилося, що Бандеру вбив агент КДБ Богдан Сташинський.

Зенон Омелянович пішов стопами батька. Працював послом франкомовних урядів в Бельгії, дипломатом у Чехії, В’єтнамі, Тунісі та Польщі. Кар’єру завершив при ЮНЕСКО й ОЕСР у Парижі.

“Місьо – мій талісман. Ведмедик від Степана Бандери супроводжував мене упродовж усієї дипломатичної кар’єри. Минулого тижня моя подруга Надійка Ткачук із Англії прислала для нього нову одежу – в кольорах українського прапора. Тож нехай Місьо тепер стане талісманом для всіх захисників України”, – зазначив Зенон Коваль.

Читайте також ексклюивне інтерв’ю Богдана Залізняка – керівника пресцентру наукової журналістики ЗНЦ НАН України і МОН України, члена НСПУ і НСЖУ з відомим українцем Зеноном Ковалем.

Схожі публікації

Залишити коментар