Знай наших олімпійців – українці у збірній США з веслувального спорту

Українському олімпійському спорту є чим пишатися. Бо ж традиції маємо давні й помітні. До прикладу візьмемо веслування на байдарках і каное. У цьому виді спорту українська діаспора досягнула високих результатів, якими маємо пишатися й не забувати.

Впродовж десятків років панування комуністичної ідеології в українському спорті про звитяги українців за кордоном не мали знати ні хто й ні де. На жаль щось таке подібне, схоже на забудькуватість або ж не бажання побачити давнішу українську олімпійську історію (бо виявляється історія олімпійського руху в Україні почалася з 1952 року!!!!!!! – https://noc-ukr.org/about/history/) є й зараз.

Тож нагадаємо, пригадаємо, дізнаємось – у кожного буде своя емоція й реакція.

У 1936 році Ігри ХІ Олімпіади відбулись у Берліні (Німеччина). У збірній США з веслувального спорту (байдарка і каное) виступав Джон Лисак/John Lysak. Хоча здобути олімпійської нагороди він не зумів (7 місце), але спогади його унікальні.

Джон Лисак у збірній США 1936 року

В одному з інтерв’ю Джон Лисак згадував таке:

– Я бачив, як це сталося. гітлер зійшов зі свого місця для участі в церемонії після того, як Оуенс виграв першу зі своїх чотирьох золотих медалей. Але після того, як гітлер тепло привітав німецьких спортсменів, він проігнорував афроамериканця, який був найкращим бігуном на планеті. Згодом, я опинився на тому ж кораблі назад до Сполучених Штатів, що й Оуенс. Я запитав його про це. Він сказав мені, що зневажливе ставлення не зачепило його почуттів, тому що, будучи темношкірим чоловіком, такі речі відбувалися все його життя. Він звик до цього.

Напевно не тільки ці спогади є цікавими, а й вражає доля та життєвий шлях Джона та його молодшого брата Стіва/Steven Lysak або ж Stephen John Lysak. Я не буду зараз тут переповідати їх біографію, бо в мережі вона є. Я закцентую увагу на їх олімпійських моментах життя та українському родоводу.

Отже як виявляється Джон та Стів мають український родовід!

У 1948 році Ігри XIV Олімпіади відбулись у Лондоні (Велика Британія). У збірній США з веслувального спорту (байдарка і каное) виступав Стів Лисак/ Steven Lysak. Він досягнув неймовірних результатів – золота та срібна медалі!

Стефан Махновські та Стів Лисак

Примітно, що партнером Стіва був поляк Стефан Махновські/Stephen Machnowski.

У 1952 році Ігри XV Олімпіади відбулись у Гельсінкі (Фінляндія). У збірній США з веслувального спорту (байдарка і каное) виступав Павло Бохневич/Paul Bochnewich.

Часопис «Свобода» у статті «Українець з Йонкерс поїхав на Олімпіяду» писав таке: «П. Павло Бохневич, син Івана Бохневнча з Йонкерс. Н. Й. буде репрезентувати Злучені Держави на Олімпійських Ігрищах у Фінляндії».

Павло Бохневич не здобув олімпійських медалей у змаганнях (він посів 14 місце). Однак цьому є пояснення. У листі до свого друга Стіва Лисака він пояснював свій невдалий виступ наступними факторами:

– по-перше, характер води;

– по-друге, місце перегонів;

– по-третє, несприятлива атмосфера (у перші дні змагань радянський моторний човен спостерігав та переслідував американських спортовців!).

Знаменито, що в Олімпійських іграх 1956 та 1960 років у збірній США брав участь Джон Пагкос/John Pagkos. Виявляється він є племінником Павла Бохневича.

Джон Пагкос

P. S. У збірній Чехословаччині в Олімпійських іграх 1936 року виступав Володимир Сироватка/Vladimіr Syrovаtka. Він здобув золоту медаль!

Володимир Сироватка №5

У збірній Румунії в Олімпійських іграх 1976 року виступав Іван Хараламбій/Іvan Charalambij. Він попросив політичного притулку в Канаді.

Іван Хараламбій у Канаді

Схожі публікації

Залишити коментар