У польському місті Жешув відкрився медичний хаб для евакуації українських пацієнтів

від Комарі Альберт

Поблизу польського міста Жешув відкрили новий медичний хаб ЄС (EU Medevac Hub) для українських пацієнтів, яких евакуюють на лікування до Європи.

Про це повідомили на сайті Представництва Європейського Союзу в Україні.

Хаб розташований в районі найближчого до кордону з Україною аеропорту біля міста Жешув.

Новий хаб є частиною ширшої схеми медичної евакуації, розпочатої Європейським Союзом у березні 2022 року. Фінансуватиметься він в рамках Механізму цивільного захисту ЄС (UCPM).

У хабі знаходяться безпечні місця для пацієнтів, які прибувають з України, перш ніж вони будуть доставлені літаком в лікарні інших європейських країн для проходження лікування. Також пацієнтам буде надаватися цілодобовий догляд, скринінг захворювань, вакцинація та психологічна підтримка.

Медичний евакуаційний хаб має полегшити роботу медичного персоналу, який обслуговує вразливих пацієнтів, що прибувають з України. Двічі на тиждень відбуватимуться рейси медичної евакуації, які транспортують пацієнтів із Жешува до країн, де вони й отримають подальше лікування.

Під час відкриття хабу комісар ЄС з питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями Янез Ленарчич зазначив, що кількість поранених в Україні зростає з кожним днем, і лікарні, які вже відчувають дефіцит засобів, намагаються встигати за потребами.

“Водночас руйнування закладів охорони здоров’я позбавляє хронічно хворих людей лікування, необхідного для виживання. Ми не можемо покинути цих людей. У відповідь на цю ситуацію ЄС активізує операції з медичної евакуації українських пацієнтів зі створенням нового хабу поблизу Жешува”, — сказав Янез Ленарчич.

Хаб медевакуації має відігравати ключову роль у забезпеченні швидкого переміщення пацієнтів до лікарень по всій Європі.

Війна з Росією стримує надання екстреної медичної допомоги в Україні, а приплив українців, які тікають від війни, створює навантаження на лікарні в сусідніх країнах. Щоб зменшити тиск на системи охорони здоров’я в Україні, Польщі, Молдові та Словаччині, ЄС почав координувати переміщення пацієнтів за допомогою свого Механізму цивільного захисту до лікарень по всій Європі.

З 11 березня 1143 українських пацієнтів, які потребували медичної евакуації, були доставлені до 18 країн Європи. Роботі медевакуаційного хабу також сприятимуть ВООЗ та МОМ.

Нагадаємо, у США подружжя емігрантів з України винайшло новий метод діагностики та лікування раку.

Схожі публікації

Залишити коментар