Глава української Греко-Католицької церкви Блаженніший Святослав Шевчук відвідав українську Громаду в Угорщині

від Стожари

В рамках 52-го Євхарестійного конгресу, що відбувався в Будапешті – українці в Угорщині мали велику честь вітати Патріарха нашої церкви у Будапешті.

Про це повідомляє Товариство української культури в Угорщині.

“Непересічні та історичні події, що відбувалися під час візиту Блаженнішого, дали нам всім вірянам велику віру у Божу справедливість та надихнули нас усіх до ще більшої праці, заради досягнення мети, побудови української церкви в Будапешті”, – йдеться у повідомленні.

2021.09.09- відбулася зустріч Блаженнішого з Віце-Прем’єр Міністром Угорщини Жолтом Шем’єном, у якій взяли участь Метрополит Греко-Католицької церкви Кочіш Фюлюп, Отець Дам’ян -Душпастор української Громади в Будапешті. Українську Громаду Угорщини представляла Голова Товариства української культури в Угорщині- Ярослава Хортяні. Зустріч пройшла в надзвичайно дружній та теплій атмосфері.

Прохання Блаженнішого про виділення ділянки для побудови української церкви в Будапешті- було позитивно схвалено Віце-Прем’єр Міністром, який обіцяв посприяти в наданні земельної ділянки та побудові церкви.

2021.09.09- о 17.00 в Державній бібліотеці іноземної літератури Будапешта відбулася історична подія для українців Угорщини. Вперше оффлайн була презентована книга “Апокриф”- чотири розмови про Лесю Українку. Автори Блаженніший Владика Святослав Шевчук та Оксана Забужко.

Головний організатор презентації- Товариство української культури в Угорщині, за сприяння Столичного Самоврядування українців Угорщини, Самоврядування українців Vlll району в Будапешті.

2021.09.11- о12.00 в церкві Святого Михайла в Будапешті Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у свято Усікновення голови Івана Хрестителя провів архиєрейську літургію.

Блаженніший розповів, що він мав особливу нагоду говорити про українців, які тут живуть, про їхні потреби з найвищими очільниками угорської влади. А також мав зустріч з Пані послом України в Угорщині, з якою говорив про те, що може і хоче зробити Україна для українців, зокрема тут, в Угорщині.

2021.09.11- після архиєрейської служби Божої та Благословення Блаженнішого відбулася зустріч з вірянами у дружньому колі, в готелі Геллерт , де вони могли отримати його батьківські настанови, щодо виховання дітей, єдності та сильної віри у Бога.

Всі ці події засвідчили, що українці в Угорщині мають велику підтримку від Блаженнішого Святослава Шевчука в усіх наших добрих починаннях.

Українці в Угорщині зазначають, що в історії їхньої Громади почався новий відлік в діяльності церкви та для багатьох вірян стало новим поштовхом до праці на благо Церкви та укріплення віри.

В неділю 12 вересня під час Недільної Служби Божої Отець Дам’ян подякував усім, хто спричинився до візиту Патріарха, а особливо подякував Пані Ярославі Хортяні- Голові Товариства Української культури в Угорщині за організацію всіх цих подій, які пройшли на надзвичайно високому рівні.

“Ми- українці Угорщини низько кланяємося Блаженнішому Святославу за ці радісні дні, що ми були разом! Від імені Товариства української культури в Угорщині вітаємо всіх, кого Блаженніший Владика Святослав відзначив почесними грамотами за активну діяльність та працю на благо української церкви! Особливі вітання очільникам нашого Товариства – Голові Пані Ярославі Хортяні та Олегу Турику, заступнику Голови Товариства української культури в Угорщині. Хочемо скласти щирі слова подяки Отцю Дам’яну за вірне служіння церкви та опікою нашої Парафії. Гарно дякуємо за матеріальну підтримку Столичному САМОВРЯДУВАННЮ УКРАЇНЦІВ УГОРЩИНИ, САМОВРЯДУВАННЮ УКРАЇНЦІВ VIII РАЙОНУ, СІМ’Ї Онищуків та Віктору Храпко. Хай усіх Вас оберігає Господь Бог!”, – наголошується у повідомленні.

Схожі публікації