На Буковині є загадковий палац із 200-літнім тюльпановим деревом

від Комарі Альберт

Палац Манеску – одна із найстаріших та найбільш загадкових пам’яток Чернівецької області. Замок знаходиться у селі Чортория Кіцманського району і дуже шкода, що він майже невідомий туристам, які відвідують буковинський край у пошуках родзинок.

Точна дата будівництва палацу невідома, проте у переліку місцевих пам’яток культури Чернівецької області є запис, що палац побудований в середині 19 століття. Хоча, в інших документах вказується дата початку 18 століття.

Читайте також: Незвідана Буковина: сім унікальних водоспадів, які вражають красою

Історична пам’ятка має ім’я румунського багатія Манеску. Ймовірно, першим власником він не був. Кажуть, що перший власник пан Джурджуван програв маєток в карти. Могила Джурджувана знаходиться зовсім поруч – у дерев’яній церкві.

Читайте також: Невідома Буковина: монастир, в якому ченці ховались від переслідувань

Місцеві жителі розповідають, що пан Манеску в 1920-х роках побудував собі новий будинок, а в цьому було відкрито притулок.

Читайте також: Якими були Чернівці у поставстрійський період

На початку 40-х років 20 століття в Буковину увійшли війська Червоної армії. І з прекрасного палацу зробили конюшню. Кажуть, що в середині були дуже хороші каміни, а на стінах – намальовані ангели. Однак було прийнято рішення всю цю красу замалювати. Але фарба була настільки стійкою, що рисунок незабаром проступив через побілку.

Читайте також: Першими націоналістами на Буковині були студенти

На території замку також росте 200-річне тюльпанове дерево, яке вважають визначною пам’яткою Буковини.

Нагадаємо, місто Сторожинець Чернівецької області цього року відзначає 573-тю річницю від дня створення. З цієї нагоди ми пропонуємо вам дізнатися кілька цікавинок про це старовинне місто на Буковині, в якому ростуть Шевченкові верби.

Схожі публікації

Залишити коментар