Незвідана Буковина: сім унікальних водоспадів, які вражають красою

від Комарі Альберт

Буковинські водоспади (інша назва – Смугарські) розташовані в Карпатах на сході села Розтоки Путильського району Чернівецької області.

Каскад із цих близько розташованих один до одного водоспадів знаходиться в гірській долині р. Смугарів, що є правою притокою р. Черемош. Вздовж течії цієї річки каскад простирається на 2 км. Біля водоспадів є виходи великого вапняку, піщаника, сланцю.

Буковинські водоспади, серед яких сім найбільш відомих, об’єднані в ландшафтний гідрологічний заказник місцевого значення з однойменною назвою. Сам заказник з площею в 38,5 га входить до Вижницького національного природного парку.

Ці сім абсолютно різних за показниками водоспадів, що є унікальними для Карпат, мають перепад висот 3-19 метрів.

Перший водоспад – Ковбер (висота – 3, 5 м, більша ніж його ширина) – названий на честь заможного аристократа, що за часів Румунського королівства спорудив тут бетонну стіну для забору води для свого млина.

Другий – Сич (висота 10, 5) – вертикальний водоспад, знаходиться на 20 м вище від Ковбера, названий за особливе шипіння води.

Третій – Нижній Гук (висота – 9 м) – вертикальний водоспад, дещо вище за Сича.

Четвертий – Ворота (висота –3,5) – на 1 км вище за Нижнього Гука.

П’ятий – Середній Гук (висота –3, 5) – вертикальний водоспад, за 250 м від Воріт.

Шостий – Великий Гук (висота 9 м )– 500 м від Середнього Гука, вважається найгарнішим та найвищим водоспадом.

Сьомий – Верхній Гук (висота –5 м) – останній водоспад із низки відомих у цій місцині.

“Буковинські водоспади” зайняли дев’яте місце у конкурсі “7 чудес України”. Навколо цієї гідрологічної пам’ятки активно розвивається екотуризм. Вводять цікаві екскурсії та прокладено різні пішохідні маршрути. Особливо естетичне враження цей каскад справляє навесні, коли води стає більше і водоспад стрімко та бурхливо рухається вниз.

Схожі публікації

Залишити коментар