В українській Рідній школі в бельгійському Льєжі відбулося свято закінчення навчального 2020-2021 року

від Стожари

Кожного разу, коли я з Сіднею приїжджала до Бельгії у відвідини, брала участь в імпрезах, які відбувалися й куди мене возили моя рідна сестра Одарка й подруга Марійка Карпа, бо я тут автом не проваджу – то інша історія.

Бували ми також на цікавих імпрезах, які влаштовувала «Рідна Школа» в місті Льяж.
Директорка школи пані  Юлія Коростильова, вчительки Марина Троцій, Оксана Гезей, Олена Кудряченко, яка працює  з дітьми до 5 років.

Школа мала з 50 дітей. Дуже гарні імпрези, концерти влаштовували, ходили і  з колядою. Але коли «запанувала» світом пандемія ковіду, школа не відбувала навчання на живо, а по інтернеті.

В суботу  26.6.2021 в Громадській Домівці  ( Культурний Центр ) в місті Льєж відбулося закінчення Шкільного Року. Поїхали ми з Марійкою Карпою підтримати вчителів, учнів й  батьків. Крім нас, були, як кажуть, з «старої діяспори» Тереса Проць, Оксана Торган й її чоловік Григорій Панчук, Галина Шаповал, довголітня голова Об’єднання Українок Бельгій (ОУБ), які продож років, багато вклали праці в існуванні Школи.

Дуже гарну програму концерту вклали учителі. Діти говорять доброю  українською мовою.  Деклямували, співали, була й вистава казки «Ріпка»,  діти танцювали й гралися на дворі.
Нагороди льотерії були книжки й пиво «Будьмо», яке важко дістати, бо розхапали люди. Воно у Німеччині продається. Границя між країнами недаллеко і дістали лише ДВІ пляшки.

Дітям, які брали участь в конкурсах, зокрема в імя Лесі Українки, дістали нагороди, свідоства. А тим, яких згадала вище, що допомагали школі дали дуже гарні відзнаки.

І ми з Марійкою дістали їх. Марійка Карпа була одною з вчителів в українській школі в Ґенку, в Золдері, а я «громадським дописувачем». Це відбувалося  під оплесками дітей, які й скандували «дякуємо».

Подавали дуже пишний обід. Все, що з мясива, кобваса, сало, все зроблено одною з пань (вибачте забула ваше імя) й краще, смачніше, як те, що продається в крамницях. А що згадувати про салати й канапки…

Ювілейне печево організації батьків під назвою «Лелека» яке діє,  11 років,  й торти…Запивали многоліцтво вчительському складу шамнанським й вином.

Погода була чудовою. Тому друга частина свята відбувалася під відкритим небом…Діти запрошували до їх гри…
Ми провели чудовий час підчас свята.
А школі бажаємо успішного нового навчального року, яке розпочнеться у вересні. Надіємося, що діти зустрічатимуться на живо, а не по інтернеті.

Дивіться на відео.

Марічка Галабурда-Чигрин

Схожі публікації

Залишити коментар